Звезди скрили данъци за милиарди

Звезди скрили данъци за милиарди | StandartNews.com

Дейвид Бекъм, Джордж Майкъл, Майкъл Кейн и още над 1500 известни личности са укривали данъци, твърди британският вестник "Таймс". Всички те вероятно са участвали в схема, наречена "либърти" (свобода). Предполага се, че чрез нея се правят машинации с кодовете за данъчно облагане и се извеждат средства в офшорни компании. Участниците в "либърти" формират по този начин изкуствени загуби, което им позволява да не платят всички данъци. В хитроумната практика са се включили също водещи бизнесмени, адвокати, лекари, а заради всичко това британската хазна е изгубили 1,2 милиарда паунда.

Разследването се води от десетилетие, но едва сега стават ясни имената на онези, които са се възползвали от услугите на "либърти". Скандалното е, че схемата "използва" вратички в закона и действа легално. Джордж Майкъл е платил на данъчната групировка "Мъркюри", която е ръководила схемата, 443 хил. британски лири, за да укрие 6,2 млн. от продажба на албуми и билети за концерти. Майкъл Кейн е укрил поне 600 хил. паунда. В кюпа са още музикантите от "Арктик мънкис" Алекс Търнър, Джейми Кук, Ник О'Мали и Мат Хелдърс. Те платили суми от 38 хил. до 84 000, за да укрият от 557 000 до 1,1 млн. лири. Дейвид и Виктория Бекъм пък са инвестирали в друга компания, която се разследва от британските данъчни власти по същите причини. През ноември британски търговски съд ще се произнесе дали въпросната схема е законна инвестиция.

Преди няколко месеца беше разкрито, че Гари Барлоу, Хауърд Доналд и Барк Оуен от "Тейк дет" са участвали в подобна схема, като са инвестирали 66 млн.лири, за да избегнат данъчни задължения. Данъчен експерт обаче ги защити, че те може просто да са били наивни и да са слушали съветниците си, без да се замислят. Самият Джеймс Камерън се застъпи за Гари Барлоу и припомни, че певецът участва в мащабни благотворителни кампании и е направил много за британското общество. Членове на Лейбъристката партия и тази на Демократите обаче се изказаха твърдо против дейността на компанията и изтъкват, че заради подобни схеми страдат здравеопазването и образователната система в Англия. Ако данъчната стратегия "либърти" се криминализира, то инвеститорите ще трябва да връщат милиони на държавната хазна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай