Звезди пробиват след 33

Звезди пробиват след 33 | StandartNews.com

Децата чудо са гордостта на света, но има хиляди личности във всички сфери и жанрове, които осъществяват мечтите си в сравнително зряла възраст. Не всички са Марк Зукърбърг. Съществуват изключително талантливи мъже и жени, които са се сдобили с признание и богатство след 30-ата си и дори след 40-та си година. Паулу Коелю се прочува на 41, след като издава бестселъра си "Алхимикът".

Преди да стане звезда, Харисън Форд 15 години е дърводелец. Той е правил сцени за концертите на "The Doors" и е сглобявал шкафове за Джордж Лукас, който по онова време е бил не много известен продуцент. Точно както по филмите, един път се случило така, че Лукас предложил на Форд малка роля в една от продукциите си - "Американски графити". Лукас станал малко по-известен и имал нужда от по-голям кабинет. Докато работил по тази задача, Форд помагал и като четял реплики на отсъстващи в момента актьори. Репликите били за "Междузвездни войни", а Стивън Спилбърг толкова харесал 35-годишния дърводелец, че му дал главната роля. Форд чул не от един и двама филмови агенти, че никога няма да успее в шоубизнеса. Днес е сред най-високоплатени в Холивуд.
Самюъл Джаксън от години е сред най-известните в седмото изкуство. Кариерата му обаче започва чак след като навършил 43. Дотогава е имал малки роли. Докато през 1991-ва Спайк Лий го взема във филма "Треска в джунглата". За изпълнението си Джаксън получава приз за поддържаща роля от кинофестивала в Кан. Оттогава е участвал в над 100 филма и има 170 милиона в сметките си.
Стан Лий прави първия си хитов комикс "Фантастичната четворка" в навечерието на 39-я си рожден ден през 1961-а. През следващите няколко години той създава легендарния Marvel Universe, чиито герои Спайдърмен, Капитан Америка, Железният човек и Х-Мен се превърнаха в американски поп икони. Години наред неговите образи и сюжети вълнуват малки и големи, а филмите с тях са абсолютни боксофис хитове.
Години наред Морган Фрийман играе в театъра и не иска и да чуе за телевизия. Но

когато наближава 50, зарязва сцената

"Исках да играя във филми. Така че, когато започнах да получавам повече роли в киното, това беше през 1987-а, бяха минали 20 години в театъра - бях готов да си тръгна от него, разказва носителят на "Оскар", чийто успех стартира с "Чист и трезвен", когато е точно на 50.
Само няколко месеца преди получаването на дипломата от факултета по драматично изкуство на университета в Маями, Силвестър Сталоун оставя следването и заминава за Ню Йорк. Там се наема с най-различни работи, като същевременно участва в театрална трупа. По това време за първи път го канят в киното като статист. Но не се стига по-далеч. Наистина след премиерата на "Лордовете от Флетбуш" през 1974-а епизодът, в който играел Слай, получава добри отзиви сред критиката и той решава да се премести в Холивуд. Носи със себе си написан лично от него сценарий, с който не успява да заинтригува никой дотогава. И продължава да се снима само в епизодични роли. На 30, почти разорен, трябва да издържа бременната си жена. В ръцете си имал втори сценарий, посветен на бокса - "Роки". Той е приет от компанията "Юнайтед артистс" срещу мизерен хонорар - 75 000 долара и десет процента от бъдещите приходи. Никой не можел да предположи, че само след година тези десет процента ще се превърнат в милиони долари. След триумфа на "Роки" Сталоун пише продълженията - "Роки 2" и "Роки 3". После измисля Рамбо от едноименния филм. Отначало му отказват финансиране, но темата на филма се оказала актуална - скоро е завършилата Виетнамска война, и Слай получава необходимата сума за снимките.
Джесика Частейн играела малки роли в театъра и телевизията. Големият пробив за красивата и талантлива дама идва с филма "Take Shelter", когато е на 34. Днес тя е сред най-търсените актриси в Холивуд и има множество престижни награди.

Дейвид Летърман започва като синоптик

в местна телевизия. Още тогава е обичал да се шегува и често съобщавал температурата в несъществуващи градове, които си измислял в ефир. На 28 се мести със семейството си в Лос Анджелис, където иска да стане известен комедиант. Докато пише шеги и сценарии, започва работа като втори водещ в шоуто на Мери Тейлър, а после дирижира различни тв игри. Бил много забавен и скоро продуцентите решават, че уникалното му чувство за хумор заслужава повече внимание. През 1977-а Джони Карсън го кани за втори водещ във "Вечерното шоу", а през 1986-а Летърман вече има собствено предаване - година преди да навърши 40.
До големия срив на пазара през 1973-а Марта Стюарт е брокер на "Уолстрийт". На 32 тя напуска поредната си фирма и става домакиня. Няколко години по-късно стартира собствена фирма за кетъринг и отваря магазин, а през 1977-ма започва тв шоу и става най-известната домакиня в САЩ. "Отчаяната съпруга" Катрин Джостен е медицинска сестра в Чикаго, когато се омъжва за психиатър, ражда две деца и става домакиня. Десет години по-късно е разведена и едва плаща сметките си. Записва малчуганите в местния театър, защото това било по-евтино, отколкото да им търси бавачка. Самата тя работи каквото й падне. Когато се мести в Лос Анджелис, започва да ходи и на прослушвания. Дават й малки роли, докато идва големият пробив в сериала "Западното крило". В момента Катрин продължава да играе в поредицата "Отчаяни съпруги". Жената, която никога не е била професионална актриса,

на старини печели две награди "Еми"

Случайността отприщва таланта на Вера Уанг,
една от най-желаните модни гурута сред звездите. Дизайнерката не крие, че зад големия й успех стои възхищението й към творбите и работата на Ив Сен Лоран. Вера израства в заможно семейство в източната част на най-богатия квартал в Ню Йорк - Манхатан. Родителите са от Шанхай, Китай, но пристигат в Страната на неограничените възможности в средата на 40-те години на миналия век. След като завършва средното си образование в елитното училище Chapin през 1967 г., тя записва колежа "Сара Лауренс", а после отива да учи в Сорбоната в Париж. Докато е в гимназията, Вера тренира фигурно пързаляне по двойки. През 1968-а с партньора си Джеймс Стюарт участват в Шампионата по фигурно пързаляне в САЩ, на който се класират на пето място. Дори й е отредено почетно място в рубриката "Лица" на американското списание "Sports IllustratedТs". Но след като не успява да намери партньор, с който да участва в Олимпийските игри, Вера Уанг се отказва от спортната си кариера и влиза в света на модната индустрия. Близо 16 години тя е редактор в списание "Вог". Но през 1985 г. засегната от факта, че вместо нея за главен редактор е назначена Анна Уинтър, тя напуска и започва да работи за един от емблематичните и ненадминати дизайнери на спортни облекла - Ралф Лорън. Успехите я застигат, едва когато е на 40. Днес тя е супериме в индустрията.
Харланд Сандърс, по-известен като полковник Сандърс, е на 62, когато прави фрайчайзинга "Кентъки фрайд чикън" през 1952-ра. 12 години по-късно той продава компанията за 2 милиона долара. Анна Мари Робъртсън Моузес, по-популярна като баба Моузес, започнала кариерата си на художник на 78. През 2006 г. една от картините й е продадена за 1, 2 милиона щатски долара. Хари Бернщайн прекарал дългия си живот, пишейки в неизвестност, но най-накрая постигнал слава на 96 заради мемоара си от 2007-а "Невидимата стена: Любовна история, която разбива граници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай