Знакът на българина изгря върху икона

ЯТ осигурява небесната защита на България, казва Деньо Павлов

Знакът на българина изгря върху икона | StandartNews.com

Ангели гледат от хълма към старата столица

Небесният знак на българите се появи загадъчно и мистериозно под икона на Свети Седмочисленици на хълма Света гора във Велико Търново. Символите изгрели преди около месец. Всяка сутрин около тях хората откриват тлеещи свещи. На върха, където преди години е имало виенско колело, а сега е оформен кът за игра и пикник, неизвестните поклонници са монтирали дървената икона на постамент. Тя е издигната над мраморна основа, съчетаваща звездата на Давид, изработена от черен мрамор, а върху нея е монтирана малка бяла пирамида. Върху мраморния триъгълник е изобразен звукът "ят" от азбуката ни, чиято буква е премахната с правописната реформа през 1945 г. Около нея има надпис "Небесният знак на българите. Аз съм българин". В трите края на триъгълника има изобразени ангели.

За великотърновци вече не е тайна, че там се събират около 15-20 души, които палят свещи и се държат за ръце. За последен път групата е била видяна седмица преди празника на Велико Търново, 22 март. Тогава времето било хубаво и съботният ден изкарал много семейства на пикник в парка. Докато децата играели на спортната площадка на метри от иконата, там пристигнали непознати хора, които се спрели около мястото на бъдещата пирамида. Седмица преди празника на града, който съвпада с пролетното равноденствие, се появила и пирамидата.

Ятовата гласна в старобългарския език е имала звукова стойност на широко Е. Мистичното обяснение на този звук е, че той носи в себе си цялата сила на азбуката. Тя е свързана с определено съзвездие, а то с България. Добричлията Деньо Павлов смята, че този символ е чисто български и съвсем не е за подценяване. "Това е буквата Ят. Тя осигурява небесна защита за България. От гледна точка на окултните наука символът е от голямо значение за съдбата на държавата. Aко мислено продължим изчертаването на буквата нагоре, наляво или надясно, стигаме до безкрайността. Само че тръгнем ли да падаме надолу, то енергията не позволява това да се случи. Веднага се завъртаме в кръга на Вселената", тълкува символът Павлов, намеквайки, че ако го имахме в азбуката си, той щеше да ни пази от икономическите кризи.

В своите лекции Петър Дънов пише: "Тази буква е "пряпорецът", който е бил извезан със златни конци в горната част до дръжката на руските бойни знамена от времето на Петър Велики - от 1708 г., продължил е до Октомврийската революция 1918 г., след което я премахват. Чрез този божествен знак България е била освободена през Руско-турската война (1877-1878) от петвековното турско робство. Тя свързва заедно Божествения и човешки принцип". Дънов не е спирал да повтаря, че тази буква е изключително важна за българския народ. Според Тодор Енчев от Богословския факултет от Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий", употребените символи не са по източноправославния канон. Дърворезбованата икона е без надписи, което също я прави извън догмите на църквата. Енчев смята, че хората, които са го направили и поставили, трябва сами да покажат кои са и какво искат да кажат с използваните от тях символи. От общината в старата столица казаха, че никой не е искал от тях разрешение за поставянето на символите. В същото време обаче никой не посяга на тях и дори непознатите ритуалисти сами почистват и пазят мястото около иконата на Света гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай