Златната кокошка на ВМЗ снася за шведи

2000 работят в лагерния завод в Сопот, вземат заплати по часовник

Златната кокошка на ВМЗ снася за шведи | StandartNews.com

"Златната кокошка" - така наричат оръжейниците бившия лагерен завод от структурата на ВМЗ-Сопот. Предприятието беше продадено на шведския концерн SCF преди 11 г. Приватизацията бе извършена от кабинета на Симеон Сакскобургготски по времето на тогавашния вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. До продажбата се стига, след като предприятието, което произвежда основно лагери, натрупва огромен дълг, известен като "японското задължение".

Лагерният завод на ВМЗ-Сопот започва да трупа борчове още в далечната 1995 г. Според запознати става дума за 29 млн. японски йени. Държавата решава да се отърве от завода, като го слага на тезгяха. За да бъде успешен търгът обаче, се продават само активите, без задълженията му.

Японският дълг е за оръжейницата майка

- ВМЗ. Търгът предизвиква огромен интерес. Цели шест родни и чуждестранни компании заявяват желание да придобият завода. Това са шведската SKF, чешката "ZKL Praha" A.S., "Торингтън"- САЩ, и българските ВСК, "Кентавър" ЕООД - София, "АДЛ маркетинг" ООД - София. Тръжна документация закупува и KPMG от името на неизвестен инвеститор. До търга обаче са допуснати трима от кандидатите - шведите от SKF и българските "ВСК Кентавър" ЕООД и "ОРС - България" ЕООД. Депозитът за участие в преговорите е символичен - 200 000 лева. В крайна сметка завода купуват скандинавците.

Бивши оръжейници си спомнят, че шведите са

платили смешната сума 14,5 млн. лв.

за предприятието. Служителите остават със заблудата, че парите ще идат за погасяване задълженията на ВМЗ. Това, очевидно, не се случва. И борчовете на завода продължават да растат. За скандинавския купувач пък сделката е като да удариш джакпота. Предприятието носи десетократно по-високи печалби от цената, която е броена за него, коментират специалисти от бранша. Лагерният завод веднага започва да "снася златни яйца" за шведите, защото пазарите му са разработени, а поръчките продължават да валят. Местните разказват, че SKF, разбира се, правят и инвестиции -

наливат около 7 млн. евро

в завода. "Поръчките валяха като дъжд. Който работеше в лагерния завод, спечели много", казват с щипка завист оръжейници, останали в държавното ВМЗ.

В момента под ръководството на скандинавците се трудят 2000 души от целия регион, които не спират да се хвалят от условията на работа. Хората се хранят в предприятието, получават облекло и имат всевъзможни други придобивки, на каквито са свикнали работниците в промишлеността в Европейския съюз. Заплатите им са високи и най-важното - инвеститорът не ги забавял нито ден, хвалят се служителите. От Община Сопот също са доволни от "SKF България" ЕООД. От една страна, ги описват като коректни работодатели, които дават хляб на много семейства от региона, от друга - като примерни данъкоплатци.

Оръжейниците: Сделки на парче водят до дъното

"Не ВМЗ натрупа милионите дългове, а политиците от предишните управления на държавата", категорични са бивши оръжейници, които са били на ръководни постове в завода. Схемата "ще приватизираме на парче", според тях, е пратила предприятието на дъното. Още по-лошото било, че държавата продавала филиалите евтино и задължително без дълговете, които се трупали на сметката на сопотската оръжейница. "В структурата на ВМЗ има много губещи предприятия, които трябва да бъдат разделени от обособените части, за които има интерес", се обяснявало на хората по време на управлението на Тройната коалиция, когато се извършват най-много неблагоприятни за завода търгове. Стартирането на приватизация на обособени части от ВМЗ след 2000 г. - Лагерния завод, имоти и други, се представя като стратегията за преструктуриране и приватизация на военния завод. Тя, според местните, обаче не носи нищо добро. Хората коментират, че се били продадени предприятия в Старосел, Баните, Девин. "Преди да ги вземат частници, това бяха мишоци, които лапаха от ВМЗ, но не му оставиха нищо освен милиони дългове", коментират днес и от синдикатите в предприятието. Оръжейниците подозират, че са се извършвали сделки, за да се напълни нечий джоб, без да се мисли изобщо за хората. Категорични са, че нито лев от тези продажби не са влизали в завода майка.

В съда: Бивш филиал ги бута към фалит

Едно от бившите предприятия в структурата на Вазовските заводи може да се окаже гробокопачът на оръжейницата. Днес (б.р. 21 януари) от 14 ч при закрити врата в Пловдивския окръжен съд стартира търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ. Искът е на един от кредиторите - "Механичен завод - Девин" АД, който преди години е бил филиал на ВМЗ. На практика това означава, че ако съдът уважи молбата на кредитора, в оръжейницата ще бъде назначен синдик, който ще разпродаде активите на завода, за да удовлетвори исканията на девинското предприятие. Това е най-неблагоприятният вариант за дружеството, тъй като няма връщане назад при обявена процедура за несъстоятелност, обясниха от синдикатите във ВМЗ. Изпълнителният директор на оръжейницата инж. Иван Стоенчев отказва коментар по въпроса, тъй като, по думите му, колкото повече се говори за проблема, толкова повече се вреди на завода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай