"Златна Афродита" за немски младок предизвика дискусии

"Златна Афродита" за немски младок предизвика дискусии | StandartNews.com

Немският филм "Любовни пържоли", втора пълнометражна творба на младия режисьор Якоб Лас, спечели голямата награда "Златна Афродита". Това решение на журито предизвика известно недоволство и дискусии сред киноманите. Коментарът на кинокритиците, които винаги присъждат своя награда на феста, бе, че немският филм утвърждава агресивност.

Главните герои - масажист и работеща в кухнята на луксозен хотел, се заплитат в страстна любовна история. Само двамата главни герои са професионални актьори, останалите, които се появяват на екрана, са наистина част от персонала на хотела. Според грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, шеф на журито, "Любовни пържоли" съдържа всички качества, които с колегите й са търсели в творбата, която ще отличат: млад екип, свеж, необичаен, с нов поглед към темата и киното изобщо.

Специалната награда на журито получи "Любовта си е любов" на Милан Чеслар, в който главните герои са сляпо момиче, циганин и гей. Полякът Мариан Джеджиел си тръгна с приза за главна роля в "Петият сезон на любовта", белгийката Мелани Дуте взе женския еквивалент на отличието за изпълнението си в "Пост Патрум".
Португалският "Фатален грях" на Луиш Диого бе сред най-харесваните ленти на феста и заслужено грабна отличието на Съюза на българските филмови дейци. Две награди получи румънският "Дежавю" на режисьора Дан Кишу - на гилдия "Критика", и "Горчивата чаша" на факултета по журналистика в СУ.

След тежкия финален филм "Последната любов на мистър Морган" киноманите отпразнуваха с коктейл в ресторанта "БМ сити" закриването на 22-то издание на форума. Кулинарните изкушения, между които традиционните малки кюфтенца, бяха полети с класни вина. Сред гостите бяха вечната усмивка на българското кино Никола Анастасов, Добринка Станкова и съпругът й режисьорът Георги Стоянов, Георги Мишев, Васил Петров, Андрей Слабаков с красивата си щерка Йоанна, но без Ернестина Шинова. Актьорът, който е добър приятел с кметъла Цонко Цонев, разказа, че няма да посреща Джулая на култовия Камен бряг, защото ще стиска палци на Йоанна. Във вторник тя е на кандидатстудентски изпит по биология в Медицинския университет във Варна.

По традиция на финала се разряза празничната торта, около която всички си обещаха "Любовта е лудост" догодина да ги събере при по-добри условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай