Златанова: Търпимостта към различните е път към национално съгласие

Златанова: Търпимостта към различните е път към национално съгласие | StandartNews.com

София. Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова откри днес в резиденция „Бояна" кръгла маса на тема „Върховенство на закона и недискриминация". Форумът е по повод 8 април – Международният ден на ромите, и е организиран от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и Инициативен комитет от неправителствени организации, обясниха от пресцентъра на вицепремиера.

„Правата на човека са върховно постижение на демократичните общества, но те могат да бъдат застрашени във всеки един момент, затова трябва да имаме смелостта да ги отстояваме. Трябва да възприемем солидарността и търпимостта към различните не като нещо, което ни се налага от вън, а като път към национално съгласие, като култура, в която да възпитаваме нашите деца", подчерта вицепремиерът.

Тя изтъкна, че един от приоритетите на Националната стратегия на България за интегриране на ромите е „Върховенство на закона и недискриминация" и това е знак, че има още непреодолени стереотипи и дефицити. „Важното е, че има воля и подкрепа за тяхното преодоляване", подчерта Златанова.

Вицепремиерът сподели, че миналата седмица, на проведената в Брюксел Трета среща на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, са присъствали председателят и заместник-председателят на Комисията, еврокомисари, европейски депутати, министри от държавите-членки и много ромски активисти. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че поне 80 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2020 г. ще бъдат насочени за развитието на човешкия капитал, осигуряването на работни места и социално включване чрез Европейския социален фонд. От тези средства поне 20 на сто следва да бъдат насочени към борба с общественото изключване и бедността. На срещата беше представена и оценката на ЕК от 2014 г. за постигнатия напредък в прилагането на националните стратегии за интегриране на ромите.

Вицепремиерът Златанова заяви, че усилията на страната ни не са останали незабелязани: „В доклада на Комисията бяха представени три положителни практики на България: въвеждането от държавата на задължително двегодишно предучилищно образование; на местно ниво – дейността на Община Каварна, където съчетанието от инвестиране на финансови средства, включително и от европейските фондове, системно и последователно прилагане на мерки и ангажираност на местната власт, са довели до напредък в интеграцията на ромите; в приоритет „заетост" – дейността на центровете за развитие на общността, създадени в 11 общини от Център „Амалипе", с подкрепата на Европейската комисия.
Друга инициатива, оповестена на срещата от Жозе Барозу, е създаването на Европейски ромски институт. Тя ще допълва усилията на държавите членки в борбата с негативните стереотипи и ще дава тласък на ромското включване. България подкрепя инициативата и нейното подпомагане ще бъде един от приоритетите на българското Председателство на Съвета на Европа през 2015 г.

Зинаида Златанова сподели, че в доклада има и препоръки по отношение на образование, заетост, здравеопазване, жилищни условия, антидискриминация, финансиране и към структурните приоритети.

„Една от областите, в които са необходими още усилия, е продължаване и активизиране на борбата с расизма и дискриминацията, формирането сред обществеността на разбиране за общите ползи от приобщаването на ромите, повишаване на обществените познания за историята, културата и традициите на ромите", каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай