Зла жена и водка на гладно ви вдигат кръвното

Шкембето е бреме N1 за сърцето

Зла жена и водка на гладно ви вдигат кръвното | StandartNews.com

Какво, освен зла жена, вдига кръвното на мъжа? Има поне още 4 неща, които го изстрелват нагоре, изчислил е д-р Предиман Шах, шеф на кардиолозите в известния медицински център в Лос Анджелис "Сидърс Синай". Кои са пороците, които приближават Негово величество към инфаркта и инсулта? И как да дозираме "греха", за да не си играе с кръвното? Вижте съветите на д-р Шах.

1. Две малки за дълъг живот

Повече от 2 питиета на ден те качват на скоростната писта към ранната смърт, не се уморяват да повтарят докторите. Толкова ли е страшно да удариш две бири обаче? Напротив! В Харвард открили, че битовият алкохолизъм не е грях, стига да не лазиш всяка вечер под масата. Хванали 11 000 мъже с високо кръвно, изследвали ги и се оказало, че инфарктът предпочита трезвениците. При почерпените хипертоници рискът да ги удари бил с 30% по-малък. Как да пием за здраве? Ето и рецептата на д-р Шах:

Разрешено (с друг шрифт): Като ще е водка, нека е кървава. Доматите са извор на живителния антиоксидант ликопен, който доказано сваля кръвното. Последното проучване, публикувано в American Heart Journal, е красноречиво. Доброволците пили 8 седмици доматен сок. Резултатите - горната им граница паднала с 10 пункта, долната - с четири.

Забранено: Никога не пийте на гладно! Учени от университетите в Бъфало и Ню Йорк са открили, че след водка на гладно рискът да вдигнете кръвно скача с 50 на сто.

2. Мързел, но умерено

С "лежпром" пред телевизора не се живее 100 г., предупреждават кардиолозите. Точно обратното - редовните упражнения свалят кръвното с около 10 единици, обяснява кардиохирургът д-р Джон Елефтериадес от Йейл. Натоварването във фитнеса вдига кръвното и кара организма да започне да го сваля. Така освен бицепса си тренирате и кръвоносните си съдове. И при стрес не вдигате толкова лесно кръвно, обясняват докторите.

Разрешено: Ако много ви мързи да "блъскате" в залата, правете фитнес на фотьойла. Как? Просто - вземете си гумена топка и стискайте, съветва д-р Морийн Макдоналд. 4 серийки от по 2 минути стигат. А проучване е доказало, че мързеливата гимнастика сваля кръвното с 15 пункта за 8 седмици.

Забранено: Не се хвърляйте във фитнеса, като хамстер в колело. Ако прекалите с кардиото, ще постигнете обратен ефект, сочи проучване на Университета в Мичиган.

3. Мазно и полезно

Кога се задъхва сърцето? Когато му тежи шкембето! За да си живурка, биреното ви коремче има нужда от приток на кръв. А сърцето ви изнемогва, за да го "отглежда". Влезте във форма и кръвното ви ще се смъкне с между 10 и 29 единици, обещава д-р Джон Елефтериадес от Йейл.

Разрешено: Яжте месо! Австралийци наскоро откриха, че ако замените 8% от въглехидратите - хляб, паста, картофи, с червено месо, за 2 месеца ще свалите кръвното с поне 4-5 единици. Като бонус ще падне и кръвната ви захар.

Забранено: Не се отказвайте от мазнините, може да постигнете обратен ефект. Доказано е, че "добрите" - например Омега-6, свалят кръвното. Затова просто сменете олиото и маслото със зехтин или сусамово олио.

4. Измий стреса

Някога стресът не е бил убиец, а спасител. Шашкаш се, адреналинът скача, тялото се изпъва на струна, идват ти сили. В градската джунгла обаче стресът убива. Нервите в офиса всеки ден на час по лъжичка доказано вдигат кръвното. Има ли изход?

Разрешено: Не се отказвайте от масаж. Учените във Флорида открили, че ако ви размачкват само 10 минути седмично, ще снижите кръвното с между 10 и 18 пункта. Чистенето също помага - проучване сред хипертоници показало, че само два дни в по-подреден и лъснат дом свалят показателите средно с 13 пункта.

Забранено: Не нарушавайте режима си. Тръгнете ли на акупунктура, йога или масаж, бъдете сериозни. Иначе няма да постигнете нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай