Животновъди: Излъгаха ни със субсидиите

Ще има протести, ако правителството не изпълни исканията на сектора

Животновъди: Излъгаха ни със субсидиите | StandartNews.com

София. „Огромно напрежение има в цялата страна сред животновъдите заради изплащането на субсидиите на глава животно. Министерство на земеделието и храните не спази уговорката на консултативния съвет по животновъдство да бъдат изплатени средствата по същия начин, както миналата година". Това написа в обръщение до медиите Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България. В писмото си той обяснява, че този месец ще бъдат отпуснати само 40% от субсидиите на глава животно, а останалите ще бъдат получени чак следващата година. „Докато предната година беше през октомври 70%, а остатъка в началото на 2013 г.", добави Синапов.

„Недоволството сред хората е огромно и се чувстват излъгани. В момента повечето имат нужда от по-големи средства, за да се запасят с фуражи за цялата зима. Правителството изправя пред фалит животновъдите въпреки обещанията за приоритетен сектор", казва още Синапов. И уточнява, че правителството лобира в полза на зърнопроизводителите, които са взели повече пари от директните плащания на площ, включително и национални доплащания от българския бюджет.

Ако правителството не се съобрази с исканията на животновъдите в страната, те са готови отново да протестират.

Стандарт Нюз напомня, че в четвъртък земеделският министър Димитър Греков съобщи, че са започнали плащанията на националните субсидии за животновъдите. Той увери, че приблизително половината от парите се раздават в момента, а останалите ще бъдат разпределени в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай