Животновъди искат между 6 и 7 лв. за килограм агне

Животновъди искат между 6 и 7 лв. за килограм агне | StandartNews.com

Животновъди в Пиринския край продават агнета и ярета на цена между 6 и 7 лева за килограм. „Не правим пазарлъци за свалянето на цената. Който иска да има качествена мръвка за Великден, трябва да плати поне 6 лева за килограм живо тегло. Много фермери продават стоката си по 7 лева за килограм", твърдят стопани от благоевградското село Изгрев. На практика цената е като миналогодишната, когато масово се предлагаха агнета и ярета на цени от 6,50 до 7,50 лева за килограм живо тегло. Някои купувачи изчакват последния момент с надеждата да вземат малко по-евтино животно.

„Някои подбиват пазара и гледат да пласират цялата си стока на по-ниска цена. Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. Тази година сме много малко продавачите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари", твърди младият животновъд Славчо от село Покровник. Той уверява, че под цена от 6 лева за килограм няма да падне. По магазините агнешкото върви по 13-14 лева за килограм. „Даже трябва да търся по 7 лв. за кг, но съм си направил сметката. И на мен в магазина не ми дават нищо без пари", казва той.

На цена от 6 лева за килограм живо тегло могат да се намерят на животинското тържище само ярета. Но и те масово вървят по 6,50 лева за килограм.

Преди 10-15 дни започна офанзивата на търговци в селата в Пиринския край. Прекупвачите търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове. Доста от възрастните стопани там не могат да закарат стоката си до животинския пазар в града и са принудени да продават на безценица. Възползват се, че пенсионерите няма как да бият път до Благоевград и им предлагат цени от 4,00-4,50 лева за килограм живо тегло. Пълнят камионите, слагат си надценки от 2-3 лева, после продават агнетата и яретата или в столицата, където търсенето е голямо, или в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай