Жива верига на пчелари пак спря хеликоптери

Жива верига на пчелари пак спря хеликоптери | StandartNews.com

Жива верига на десетки пчелари блокира за втори пореден ден излитането на хеликоптери и селскостопански самолети от летището край Гоце Делчев. Местните стопани във вторник бяха подкрепени от свои колеги от Разлог и Банско. Те не дадоха на машините да излетят и да пръскат срещу болестта нодуларен дерматит.

Категорични са, че третирането с препарата „Цитрол", предприето от Българската агенция по безопасност на храните заради кръвосмучещите, които пренасят заболяването, е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно. Не бяха убедени в противното от дошлите на място представители на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

Експертите обясниха, че препаратът се изпарява и не е опасен. Фирмата, която е наета да извърши третирането, е поискала съдействие от полицията да изпълни своите задължения по договор. Очаква се в сряда органите на реда да осигурят коридор на хеликоптерите да излетят и да извършат пръскането. „Нарушен е законът за пчеларството, не може да се пръска по време на медосбора. Опасно е и за пчелите, заразява и меда.

Пчелари в Петричкия край понесоха сериозни загуби при пръскането там. Сега не е нито времето, нито мястото за това пръскане. Нашата информация е, че кравите отдавна са ваксинирани и вече имат имунитет срещу нодуларния дерматит. Принципно не сме против обработка на зелените площи, но през есента", твърдят протестиращите стопани. В другите краища на страната третирането е започнало още през пролетта, когато не е активният сезон на пчелите. Затова фирмите там са си свършили безпроблемно работата.

Сега обаче пчелите събират мед и е опасно зелените площи да се обработват с отрови.
От Пчеларския съюз в Гоце Делчев са внесли сигнал за незаконното пръскане в районната прокуратура в Гоце Делчев. Кошерите в региона са разпръснати и няма как летците да спазват задължителния отстояние от 800 метра. „Уведомили сме пчеларите за пръскането, те трябва да предприемат необходимите действия, за да защитят пчелите си. Нормално е фирмата да поиска съдействие от полицията, тъй като се пречи на дейността й", коментираха от ОДБХ–Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай