Жива факла пред Президентството (ОБЗОР)

Жива факла пред Президентството (ОБЗОР) | StandartNews.com

Жестока трагедия с млада жена в центъра на София. Фотографката Лидия Петрова се самозапали пред Президентството днес. От известно време жената била в депресия. Не печелела добре от снимките и била принудена да работи като чистачка.

Грабна раницата си и избухна в пламъци, разказаха свидетели на трагедията

Фотографка се превърна в жива факла до фонтана пред Президентството. 38-годишната Лидия Петрова, майка на 11-годишно момче, избухна в пламъци само за миг. Зловещото събитие стана малко преди 14 часа днес пред погледа на десетки минувачи и множество нейни колеги фотографи, които очакваха резултатите от политическите консултации при държавния глава. Познати на Лидия коментираха пред "Стандарт", че тя не е била политически обвързана и решението й да се самозапали е по-скоро плод на отчаяние. Според тях мястото е случайно, а мотивите й са свързани изцяло с личния живот.

От няколко месеца жената изпаднала в недоимък и се притеснявала за бъдещето на сина си Красимир, тъй като не й достигали средствата. Момчето учело в Еврейското училище в София. От фотограф Лидия се принудила да работи като чистачка във вход. Наскоро се разделила с мъжа си, който е IT специалист в американското посолство. Родом е от Нови Искър, но живеела заедно със сина си на квартира в столичния квартал "Надежда". Фотографската й кариера започнала като стажантка във в. "Труд". След това за кратко работела във фотоателие на ул. "Граф Игнатиев".

В последно време се изявявала като фотограф на свободна практика - снимала сватби, кръщенета, но парите не стигали. Обучавала и деца на фотография, участвала в изложби, но го правела на добра воля, без да получава хонорари. Не е била психично болна, но пред последните дни била изпаднала в тотална депресия, тъй като така и не успявала да си намери по-добра и доходоносна работа. Днес се появила край фонтана при Президентството. Просто поседнала за няколко минути. Никой наоколо не й обърнал внимание, тъй като с нищо не подсказвала за намеренията си. Не ги афиширала по никакъв начин, нито пък разговаряла с някого. Изведнъж, както си седяла, грабнала раницата си, размахала я няколко пъти нагоре и надолу, след което избухнала в пламъци, разказаха очевидци. Присъстващите наоколо я забелязали, но вече било твърде късно да й помогнат. Жената просто пламнала и след минути се свлякла на плочките край фонтана. Очевидците са успели да извикат помощ на 112. Веднага на мястото са пристигнали пожарна и линейка. Районът е отцепен от полиция. Пострадалата е изнесена на носилка и откарана в "Пирогов" с 90% изгаряния.

Раницата й остава встрани от нея, на около метър има флакон с газ за зареждане на запалки. Появи се и информация, че на мястото на инцидента е имало кибрит с логото на ГЕРБ. Според очевидци обаче кибритчето било подхвърлено умишлено. Разследващите разпитват свидетелите на случая, преглеждат се и записите от множеството камери за видеоконтрол в района. Изяснява се дали действително е самозапалване, или се касае за нещастен случай. "Състоянието й е много тежко. Изгорени са дихателните й пътища и е на командно дишане. Главата й е опечена изцяло, такова изгаряне е несъвместимо с живота", обясни проф. Огнян Хаджийски, който заедно с екипа си от Клиниката по изгаряния се бори за живота на пострадалата жена. Все още се изяснява дали жената има някакво психическо страдание. Мъжът й, който я е посетил в болницата, е казал, че в последно време се притеснявала много за бъдещето на 11-годишния й син. Възрастен свидетел на шокиращата сцена разказа, че чул гласа на горящата. "Не можеше да се определи дали е мъж или жена. Нищо не се разбираше от думите й", посочи той.

Водела фотопленери за деца

Лидия Петрова е имала активна фотографска кариера. Отразявала е най-разнообразни събития и е била организатор на други. Това става ясно от профила й във фейсбук. Последната й активност в мрежата е от 8.30 ч. в неделя. Тогава на стената си е написала "Добро утро" на приятелите си и е споделила клип в ютюб на основателя на Dire Straits Марк Нопфлър. От портфолиото й става ясно, че е снимала различни конкурси, дейности на Община Нови Искър, сватби, екстремни спортове. Участвала е активно в изложби и в пленери. Обучавала е деца на фотография. По нищо от изявите и в социалната мрежа не личи, че е имала намерение да се самозапалва. Парадоксално е, че в една от изложбите Петрова е участвала със снимки на пожарникари.

Една снимка е по-силна от 1000 думи

из нейна лекция по фотография

Една снимка е по-силна от 1000 думи! Най-големият враг на Фотографията е СТРАХЪТ! Запомнящата се и ценна снимка е тази, която ви провокира и променя. Първо да уточня термина Фоторепортер - това всъщност означава Фотожурналист! Фоторепортер е новото наименование, то се налага (утвърждава) в практиката, но е важно да научите и историята на тази професия, за да я оцените по-достойно. Напоследък тя не се оценява достатъчно. Фотожурналистиката е място, което събира фотографията и журналистиката в едно. Това означава, че трябва да се притежават качества и от двете области. Да умееш да пишеш със светлината така, както се пише текст. Да виждаш новото, обществено и политически значимото, атрактивното и интересното, но да знаеш и да искаш да информираш, да тълкуваш и оценяваш. Този тип фотография е документална, но с достатъчно художествени качества, за да може да вълнува, провокира, организира и мобилизира! Тоест да Променя!!!!! Не толкова да информира, а да променя! Това според мен е истинската й същност. Добрият фотожурналист не се ражда, а се създава или по-точно - се самосъздава! Вроден е може би само интересът му към новото и обществено значимото, усетът му към "горещите места на живота".

Ако трябва да оприлича фоторепортера с предмет, това ще бъде Светкавица! Мисля, че най-важното за фоторепортера и снимките му е да не прониква в интимния живот на хората много агресивно.

Младеж опитал да я спаси с якето си

Младеж се притекъл на помощ на горящата Лидия. Хвърлил якето си върху жената, за да я изгаси. "Като пресичах улицата, видях, че човекът се запали. Никой не се засили към него да помага и понеже имаше камери и полицейски коли - имаше лица на реда, а никой не се засили да помага, помислих, че снимат филм или нещо подобно", каза той. Като разбрал, че не става дума за филм, първото нещо, което направил, било да хвърли дрехата отгоре да се опита да помогне. "Тогава дойдоха с пожарогасители", разказа младият мъж пред bTV. "Тръгнаха да пръскат с СО2 пожарогасител. Казах им: "С това не може, просто ще го убиете, СО2-то е много опасно". Спасителите обаче отвърнали, че просто не разполагат с нищо друго.

Американското посолство: Надяваме се да се оправи

Посолството на САЩ е в течение на информацията, че днес следобед е имало инцидент с български гражданин пред Президентството. Този позиция обявиха днес от американското посолство, където е работил мъжът на Лидия. "За да предотвратим спекулации по този въпрос, посолството потвърждава, че пострадалата е бивша съпруга на местнонает служител", гласи позицията. "Надяваме се, тя да се възстанови бързо и молим да се уважава правото на личнен живот на всички засегнати. От уважение към служителя няма да коментираме повече този случай", допълват още от посолството.

Гардове и таксиджия извадили пожарогасител

Служители на НСО взели пожарогасител и са опитали да изгасят жената, но без успех, твърдят очевидци. На помощ притичал и шофьор на такси, също с пожарогасител. От охраната на Президентството казаха, че жената по никакъв начин не е давала признаци, че има подобни намерения. Тя била възприета като обикновен човек, който е поседнал да си отпочине край фонтана. От "Дондуков" 2 нямаха данни за заявени протести или други улични мероприятия. При огледа на мястото на инцидента бяха иззети веществени доказателство, сред които синьо кибритче, червена капачка, парче от якето и зелено одеяло, с което са се опитвали да гасят жената.

Астролог: 39 г. е опасна възраст

Луната навлиза в знака Овен и влияе особено на жените и на тяхната чувствителност. Това коментира астрологът Люмиер по повод самозапалването пред Канал 3. Според него възрастта около 39 години е много опасна за жените.

Пламен се заля с 4 литра бензин

*13 март 2013 г.
51-годишен мъж се самозапалва пред Президентството. Мъжът е забелязан от служители на НСО, които изгасяват пожара.

*26 февруари 2013 г.
54-годишен мъж се самозапалва пред сградата на Община Раднево. Първите действия по гасенето на самозапалилия се мъж са оказани от друг гражданин. При пристигането на пожарния екип той е бил транспортиран в болнично заведение в Стара Загора. На място е имало един екип от четирима пожарникари.

*20 февруари 2013 г.
Пред сградата на Община Варна се самозапалва 36-годишният Пламен Горанов. Мъжът е с тежки изгаряния - около 80% по цялото тяло. Откаран е във Военноморска болница в клиниката по изгаряния. Количеството бензин, което е излял върху себе си, е около 3 - 4 литра.

*18 февруари 2013 г.
Във Велико Търново се самозапалва 26-годишен психично болен мъж, страдащ от параноидна шизофрения. Пред полицейските служители пострадалият изтъква лични мотиви за самозапалването си, след което изпада в безсъзнание. По-късно почива в Спешна помощ от получените изгаряния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай