Жив щит за депутатите

Симпатизанти на кабинета дават отпор на протеста

Жив щит за депутатите | StandartNews.com

София. Жив щит ще осигури достъпа на депутатите до парламента. Протестът им готви "Голямото посрещане" още от сутринта, за което от няколко дни вървят призиви в нета. Симпатизанти на кабинета обаче ще направят верига с телата си, за да могат народните избраници спокойно да отидат на работа.

За първи път ГЕРБ и други партии от опозицията открито призоваха своите поддръжници да се включат в протеста срещу властта. Уговорката е обаче никой да не идва на жълтите павета с партийни знамена. Очаква се десант с рейсове от цялата страна пред парламента за подкрепа на двата враждуващи митинга. Недоволните от кабинета ще са пред паметника "Цар Освободител". Контрапротестът пък ще е от южната страна на храма "Св. Александър Невски".

В социалните мрежи от дни вървят граждански призиви за "Голямото посрещане" на депутатите, а десните партии призоваха симпатизантите си да отидат на жълтите павета в 8 ч. По неофициална информация и ГЕРБ, и управляващите правят организация на свои членове. Във Фейсбук групата "Протестна мрежа" обяви, че няма нищо против привържениците на отделни политически формации, но ги очакват на площада не с партийни знамена, а като свободни граждани.

От БСП отново декларираха, че не организират червени от страната. Въпреки многобройните настоявания на активистите за организиране на митинг-шествие. "Нямаме решение за такова мероприятие, но очаквам симпатизанти на правителството също да изразят своята подкрепа", каза зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов.

Ситуацията около парламента вероятно ще наподобява събитията от 16 август, когато на извънредно заседание депутатите отхвърлиха президентското вето върху актуализацията на бюджета.

В новото си любимо място за изява - Туитър, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи вчера, че ще застане до протестиращите с цялата си парламентарна група днес, но само ако бъдат поканени. А на въпрос дали след предсрочни избори е готов да управлява с Реформаторския блок, Борисов отговори кратко: "Да".

От Столична община обявиха, че са получени няколко заявления за масови изяви. Контрапротестът ще е от южната страна на "Св. Александър Невски". Недоволните от кабинета "Орешарски" ще са пред паметника на "Цар Освободител". Има заявки и за няколко инициативи пред Президентството, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Всички те са съгласувани със СДВР, така че да не се допусне напрежение. От полицията обаче следят и готвените протести в социалните мрежи, за които никой не иска разрешение от столичния кмет. "На база на всичко това подготвихме и съгласуванията, и организацията в много тясна връзка със СДВР, за да може всички граждани да изявят своите желания мирно", коментира Фандъкова. Тя била уверена от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че броят на полицаите ще бъде достатъчен и че ще действа адекватно спрямо ситуацията. Разчитаме и на гражданите за това да няма напрежение", каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай