Женени от пръв поглед - възможно ли е

Съществува ли успешна формула за щастлив живот

Женени от пръв поглед - възможно ли е | StandartNews.com

Живеем в свят, в който компаниите все по-често се ориентират към една по-открита и искрена политика спрямо своите потенциални клиенти, която се изразява в това да осигурят повече информация за това с какво се занимават, какви са техните ценности и принципи.

Привличането на повече клиенти преди години се основаваше предимно на качествата на предлаганите стоки и услуги, докато сега бизнес средите осъзнават необходимостта от по-голяма откритост по отношение на основната етика и индивидуалност на компанията. Или иначе казано - картите на масата много преди клиентът да е станал именно такъв.

Тази тенденция се наблюдава почти във всеки вид бизнес, като компаниите споделят повече информация за това кои са те и как работят. Целта на компаниите в сферата на търговията на дребно е да наложат своите марки и продукти като най-устойчиви, независимо дали става въпрос за начина, по който произвеждат продуктите, или за последващите процеси, свързани с опаковане, транспорт, реализация на пазара. За клиентите е от значение да знаят от кого купуват.

Такъв е подходът и в базите данни на казината и други онлайн бизнеси: целта вече не е просто да се представи списък с онлайн казина   или други продукти, а да бъде предоставена повече информация относно получаването на достъп до игрите, отзивите на други потребители, усволията, свързани с поддръжката, както и всичко онова, което да осигури възможно най-много информация, свързана с темата.

И ако това да сложиш картите на масата още преди клиентът да е станал такъв, може да се определи като нормална и предпочитана политика в последно време, то идеята да се ожениш/омъжиш за някого от пръв поглед изглежда доста необичайна и е напълно противоположна на по-горе споменатия подход. Възможно ли е двама души, които никога не са се срещали и не знаят нищо един за друг, да се оженят от пръв поглед и да се обичат вечно? Да действат на сляпо до момента, в който действително поемат ангажимент и стигнат до подписване на документи? Актуалното тв предаване – Женени от пръв поглед – прави опит от няколко години да изпробва тази теория и реално възможна ли е тази хипотеза.

Концепцията на това шоу често поражда съмнения в истинността на случващото се в него, именно защото е доста трудно да се повярва, че двама напълно непознати биха се съгласили да се оженят от пръв поглед и то по телевизията. И независимо от скептицизма идеята на тв предаването е точно такава - двама души в действителност се срещат за първи път пред олтара, в очакване на заветното "да". 

Разбира се, зад цялостната концепция на телевизионното шоу стои доста сериозна работа зад кадър и най-вече в подбора на участниците. Екип от специалисти, включително лайф коучове и учени, извършва задълбочен психологически анализ, като целта му е да гарантира, че двамата напълно непознати ще могат да се влюбят и оженят. А критериите са прецизно формулирани - ДНК, коефициент на интелигентност, житейски амбиции и ценности. Но дали въобще е възможно точно да създаде вечната и истинска любов? Изобщо възможен ли е бракът от пръв поглед?

След брачната церемония двойките отиват на меден месец, последван от седмици на тестове, семейни посещения и церемонии по посвещаване един на друг, преди да започнат да живеят в така наречения реален живот. Статистиката показва, че някои от тях са се разделили още по време на телевизионното шоу, други са успели да стигнат до олтара, но в крайна сметка не са останали заедно след първата година от брака си. Естествено има и успешни примери.

От 59 двойки, които предаването е успяло да събере след излъчването на първия сезон през 2014 година, 12 от тях са все още заедно, което прави почти 20%. С други думи една пета от двойките продължават да бъдат истинско семейство и след като предаването е приключило, някои от тях дори имат и деца. Може ли да наречем това успешна формула?

Честно казано, трудно е да дадем еднозначен отговор на този въпрос. Процентът на успелите статистически погледнато не е никак малък, но все пак ако 80% от тях не са преживели неуспех и провал, то това не е ли ясен сигнал, че е логично първо да прекарате известно време заедно, преди да преминете към следващ етап от вашите взаимоотношения?

Освен това възниква и въпросът дали успешните връзки, създадени в този тв формат, се дължат в действителност на науката? Или просто се дължи на това, че двама души са станали любовна двойка, тъй като са наистина са търсили любовта, били са на правилното място, имали са общи ценности и сходни стремежи за бъдещето? Истината е, че това е само част, може би половината, от правилната формула за щастлив съвместен живот при тези обстоятелства. Добавете и съвместния стремеж към приключенски изживявания и ще получите една прилична основа, на която да градите едни успешни взаимоотношения.

Шоуто има доста критици, предимно в лицето на традиционалистите, според които то неглижира процесът на привързване и влюбване. Именно поради тези причини, не всеки би участвал в такъв тип тв предаване. И все пак вероятността 1 към 5 един брак да се окаже успешен, не е никак лоша прогноза, особено в контекста на статистиката, който показва, че 40-50% от браковете завършват с развод.

Въпросът е актуален, а начинът за намиране на любовта е приложим. Но след като платформите за запознанства стават все по-популярни, и хората се срещат за първи път по най-различни нови начини, може би е трудно да се сключи брак с някого, който виждаш за първи път пред олтара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай