Жега! Живакът събори стогодишен рекорд у нас

Къде беше най-горещо през деня

Жега! Живакът събори стогодишен рекорд у нас | StandartNews.com

Есенната жега вилнее с пълна пара из страната!

Абсолютен температурен рекорд за днешния ден - 22 септември, бе отчетен в Хасково, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория. Следобед показанията на термометъра стигнаха 33,9 градуса по Целзий, предаде БТА.

Това е, макар и само с една десета повече, най-високата регистрирана през цялата над 100-годишна история на мониторинга на времето в южния областен център стойност. През 1954 година живакът е стигнал 33,8 градуса.

Прогнозите са, че утре може да има нов рекорд, тъй като според прогнозата ни очаква още по-горещо време, казаха още дежурните.

Очакват се максимални температури около 35 градуса. Прогнозата е за леко захлаждане в понеделник, когато се очакват и превалявания.

А утре сутринта в 9:50 часа стартира и есенното равноденствие. Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски", обясни, че прави впечатление късната начална дата на есента, не на 22 септември, както е обичайно. Причината за това е, че сме в предходна година на високосната 2024 г. поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай