Жълтиците на Комнин отново в Ивайловград

Жълтиците на Комнин отново в Ивайловград | StandartNews.com

Божидар Димитров връща билоновото съкровище за празника на града

Жълтиците на византийския император Алексий I Комнин се връщат в Ивайловград. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров разписа документацията, с която 6-те билонови (сплав от злато и сребро) монети стават перлата в колекцията на историческия музей в Ивайловград. Те бяха открити на 12 август 2014 г. от археолога от НИМ Ивайло Кънев при проучванията му на крепостта "Родостица" край града. Монетите ще се върнат в Ивайловград за празника му - 14 февруари.

Билоновото съкровище бе намерено в бронзов съд в голямата средновековна сграда на крепостта. "Тя е късноантична - от IV-V век, но най-вероятно ще излязат доказателства, че укрепление на това място е имало още по времето на траките", обяснява проф. Димитров. Крепостта е била с ключово значение през Средновековието. В нея за кратко се е укрил цар Калоян след обсадата на Димотика, когато трябвало да отстъпи при мощна атака на кръстоносците. Укреплението е изключително добре запазено, то блести с изящни мраморни колони и капители. Допреди няколко години "Родостица" още е отвъд кльона на границата ни с Гърция, което я е запазило от иманярски набези.
И шестте монети са в отлично състояние. От лицевата им страна има релефно изображение на светец войн с меч и император, които заедно държат кръст, а на обратната страна е образът на Христос Вседържител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай