Жълт код за бури и валежи в 18 области

Жълт код за бури и валежи в 18 области | StandartNews.com

Жълт код за гръмотевични бури е обявен в неделя за 18 области на Централна, Северна и Южна България.

Предупреждението е в сила за Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. В тези области ще има валежи и гръмотевични бури. Сумарните количества дъжд се очаква да бъдат между 15 и 35 л/кв. м.

В почивния ден над страната облачността ще е значителна, след обяд на много места с валежи и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен и с него ще нахлуе хладен въздух. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, а максималните – от 16 до 21.

Над планините ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, а над 2000 метра – и от сняг. След обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12 градуса, на 2000 метра - 6.

По Черноморието облачността ще е значителна и след обяд ще превали. Ще духа до умерен южен вятър, който след пладне ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 16 и 20 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай