Зехтин за силен имунитет

Избира се по аромата

Зехтин за силен имунитет | StandartNews.com

Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и можете да го изберете по аромата. Това заяви директорът на асоциацията на италианските производители на маслини „Унапрол“ и основателят на школата за дегустация на зехтин Никола Ди Ноя пред РИА Новости. По повод Деня на маслиновите дървета, който ЮНЕСКО одобри миналата година за 26 ноември, експертът говори за ролята на зехтина за повишаване на имунитета и борба със заболявания, включително коронавирусна инфекция.

"Качественият зехтин е богат на антиоксиданти - полифеноли, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. Не съм лекар, но съм сигурен, че всички научни изследвания в света казват, че студено пресованият зехин подобрява имунитета. Но не всички видове зехтин имат достатъчно количество полифеноли, които са от решаващо значение за здравето. Зехтинът, богат на тях, може да бъде открит по вкус и мирис", каза Ди Ноя.

Той създава школа за дегустация на зехтин, която приготвя един вид „сомелиери“ за този основен компонент в средиземноморската кухня.

"В нашето училище обучаваме не само потребители, но и професионалисти, които след това могат да работят за производители. Полифенолното масло има аромат на растителна основа: има мирис на окосена трева, бадеми или домати и има малко горчив и пикантен вкус." отбеляза експертът.

Според него за проба е достатъчно да се вземат 10 милилитра зехтин, което трябва да се налее в малка чаша, която прилича на чаша за кафе. В същото време, подчерта, че ще бъде грешка да се избере зехтин по цвят: "Добрият продукт може да бъде както зелен, така и жълт". По-важно е бутилката да е от тъмно стъкло - "маслото се страхува от светлина", каза той. "Основните врагове на зехтина са топлината, кислородът и светлината. Те намаляват нивата на антиоксиданти и по този начин и ползите за организма", допълва Ди Ноя.

Според него за конкретна храна трябва да се подбират различни видове зехтин. "Горчивият например се комбинира с месо - неговата сладост компенсира горчивината на зехтина. По-леките сортове са подходящи за салата. Зеленчуци и риба се сервират най-добре с растително масло".

Говорейки за последната реколта, той каза, че в Италия маслините са събрали 30% по-малко от миналата година. Сухото време беше причината за спада в производството. "От друга страна, качеството на продукта беше отлично поради същата липса на дъжд, например нямаше вредни насекоми", казва Ди Ноя. Той добавя, че пандемията от Ковид-19 е засегнала и маслиновата индустрия. "Коронавирусът убива покупките на ресторанти, които обикновено приемат висококачествен зехтин. За щастие, въпреки спирането в ресторантьорската индустрия, наблюдаваме силни продажби директно от производители на обикновени потребители. Бизнесът в това отношение се адаптира към онлайн пазаруването с доставка до дома".

Експертът добави, че случаите на коронавирус могат да повлияят неблагоприятно на събирането и отглеждането на маслини: "Дървото се нуждае от грижата на специалисти, реколтата не може да бъде събрана от човек, който никога не е правил това". Според него фермерите трябва да организират работата по такъв начин, че да избегнат тълпите от хора на плантации и в производството. "Това, разбира се, забави процеса, но фактът, че реколтата беше по-малка, ни помогна малко. Обемът от миналата година щеше да ни създаде повече проблеми", заключи Ди Ноя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай