Затвор вместо имоти в Ливан за наш зет

Затвор вместо имоти в Ливан за наш зет | StandartNews.com

София. Ливански военен съд иска смъртна присъда за български зет, съобщи вчера "Стандарт". Драмата за Талал Мохамед Халил започва през ноември м.г., когато той е отвлечен в Бейрут от милициите на Хизбула и държан два месеца в неизвестен затвор. С мъчения от него са изтръгнати признания, че е израелски шпионин. През януари е предаден на Военното разузнаване на Ливанската армия и въдворен в затвора "Румие". Обвинителите искат смъртна присъда за Халил. Според военните прокурори той е разузнавал местонахождението на подземното убежище на генералния секретар на Хизбула Хасан Насралла, за да го издаде на МОСАД. Освен това е проучвал сгради и обекти на шиитската Партия на Бога в южен Бейрут, които впоследствие са бомбардирани от израелските ВВС по време на юнската война през 2006 г.

Какво се крие зад кошмарната история с отвличането на 61-годишния български зет? Съпругата му Кети Райчева е убедена, че зад скалъпената версия за израелския шпионаж стои семейна вендета.

Семейство Халил винаги са живели скромно, а миналата есен той получава вест от родината си, че най-накрая ще се сдобие с полагащите му се по наследство имоти. Талал има шестима братя, всичките покойници понастоящем. На него му се полагат шест луксозни апартамента в центъра на Бейрут. Кети подозира, че зад ареста на Талал от органите по сигурността на Хизбула стои Сана, вдовицата на един от братята - Хасан. През ноември нейният син Али навършил 18 години и като пълнолетен вече можел да се разпорежда със семейните авоари. Али се обадил на вуйчо си в Пловдив и му казал: "Ела да си вземеш имотите." Изпратил му и триста долара за път.
Последният разговор на Кети с Халил по телефона е на 24 ноември. Талал казал на жена си, че е подал документи за отказ от ливанско гражданство и за получаване на имотите в съда в Бейрут. На следващия ден телефонът на съпруга й е изключен. Тя незабавно се свързва със своята етърва Сана. "Тя ми каза: Твоят мъж си замина в петък много щастлив.

Взе си парите от имотите и си тръгна. Аз обаче се притесних, тъй като Талал винаги ми се обажда, когато ходи някъде, а този път нямах връзка с него", посочва Кети.

На следващия ден отново се обажда на ливанските си роднини и получава смразяващ отговор: "Хората на Хизбула дойдоха и го арестуваха." Кети се изпълва с подозрения и обвинява Сана: "Вие със сина ти сте убийци. Убихте мъжа на моя живот заради пари." Отсреща чува тежкия глас на етърва си: "Той няма имоти."
Близките му подозират, че Сана е изпратила доноса до Хизбула, в който набеждава Талал за израелски шпионин. С попадането му в затвора тя слага ръка завинаги върху имотите и на седемте братя. Пред Военния съд обаче Талал излага друга версия. По думите му той е сред политическите противници на Хизбула и в квартал "Ал Шиях" е агитирал на изборите за Движение за бъдещето на Саад Харири и Басим ал Сабаа. Бившият премиер сунит Харири е един от най-твърдите опоненти на Хизбула. Международният трибунал установи, че неговият баща Рафик Харири е бил убит през 2005 г. от терорист смъртник, изпратен от шиитската групировка. Резултатите обаче бяха оспорени от редица специалисти, които смятат, че зад убийството му стоят палестински радикали, близки по идеология до "Ал Кайда".

Третата версия за чудовищното обвинение срещу Халил е свързано с обвинението на България към Хизбула за съпричастност към атентата на летище "Сарафово". На 5 февруари тогавашният МВР щеф Цветан Цветанов обяви "обоснованото предположение", че Партията на Бога е пратила камикадзето в Бургас. БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция заявиха, че не са им представени достатъчно доказателства за вината на хората на шейх Насралла. Новият външен министър Кристиан Вигенин първоначално каза, че липсват категорични доказателства за участието на Хизбула. След множество критики Вигенин смени позицията си. През юли той предостави нови доказателства пред Съвета на външните министри на ЕС, които на 22 юли главно въз основа на българските данни включиха Хизбула в черния списък.

В обвинението на военните прокурори в Бейрут се твърди, че Халил е изпратен да шпионира от група офицери от израелското разузнаване, намиращи се в България - "Радо", "Емо", "Димитър", "Наско", "Кибарски", "Альоша", "Симеон" и "Рамадан".

Всъщност това са негови приятели и познати от Пловдив, част от тях - членове на БСП. С изтезания Талал е бил принуден да подпише, че те са агентите от Мосад, които са го обучили и командвали. В обвинителния акт пише, че ливанецът също е член на соцпартията и поддържа връзка с министри, депутати и служители на сигурността.

Депутати прекрояват закон, за да го спасят

Народните представители от Пловдив Петър Мутафчиев и Захари Георгиев ще внесат промени в Закона за българското гражданство, които да позволят на Талал Халил спешно да получи български паспорт.
"В момента той се намира в абсурден капан - Параграф 22, който не му дава никакъв полезен ход", коментира пред "Стандарт" червеният депутат Мутафчиев.

Халил, който от 1989 г. с прекъсвания живее в България, подава документи за българско гражданство през 2010 г. За две години успява да завърши процедура и да получи разрешения от всички институции. На 31 май 2012 г. Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието официално го уведомява, че е одобрен за български гражданин. Единственото условие е в тригодишен срок да представи документ за отказ от ливанския паспорт. Ливанецът се прибира в родината си точно за да заяви официален отказ, когато е арестуван от Хизбула, а впоследствие е изправен пред Военен съд. Понастоящем и ливанският паспорт, и българската лична карта на Халил са с изтекъл срок и са невалидни.

Съпругата на клетника Кети Райчева се обръща към адвоката на мъжа си Салиба ал Хаджа с молба да извади документ за отказ от ливанско гражданство. Защитникът обаче отказва, но след известно закъснение изпраща служебна бележка, в която се казва, че е невъзможно да бъдат издадени ливански документи за самоличност на Халил, тъй като срещу него има висящо дело.

Този документ обаче е под въпрос в очите на българските власти. Според закона без отказ от чужда гражданство няма как вицепрезидентът Маргарита Попова да издаде указ за ливанеца. Сега депутатите Мутафчиев и Георгиев провеждат консултации с експерти в правосъдното министерство за необходимите поправки. Предложението, около което са се обединили, е занапред да не се изисква документ за отказ от гражданство от чуждестранни лица, женени за български граждани. Според тях впоследствие при развод чужденецът няма да има как да се върне в родината си. "Този казус не касае само Талал Халил, има и много други хора, които попадат в тежка ситуация след развод", допълни Мутафчиев. Другата работна идея е да има възможност за предоставяне на гражданство по хуманитарни причини, когато животът и здравето на даден човек са застрашени.

Талал Халил е тежко болен - има диабет и проблеми със сърцето, преживял е и инсулт. По време на изтезанията в тъмниците на Хизбула в периода ноември - януари е получил три инфаркта.
"Не знам докога ще издържи, той е много болен. Умолявам българската държава да се намеси и да го избави от ада", призова съпругата му Кети Райчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай