Засякоха най-мощния взрив във вселената

Ускорението на частиците е било най-силното от досегашните

Засякоха най-мощния взрив във вселената | StandartNews.com

 

Астрономи от Северозападния университет в САЩ са записали нов тип космически преходни феномени. Това са яркодвижещи се обекти или явления, в които се отделят големи количества енергия.

Става дума за т.нар. обекти FBOT, което означава син оптичен преход. Учените досега са установили само три такива явления. Всъщност, това е супермощна експлозия, видима в оптични, рентгенови и радиолъчи, пише The Astrophysical Journal като публикува и резултатите от наблюдението.

Обектът, който е причинил експлозията, е на 500 милиона светлинни години от Земята. Предишният подобен феномен е бил засечен на 17 юни 2018 и бе на разстояние от 195,7 милиона светлинни години. Той изведнъж увеличи сиянието до нивото на най-ярка свръхнова и го направи в рекордно три дни. Скоростта на изхвърлянето на енергия се изчислява тогава на 42 000 километра в секунда, което прави явлението феномен.

Новият обект обаче е още -силен и бърз. Той е генерирал изтичане на газ и частици, чиято скорост е достигнала 55 процента от скоростта на светлината. Учените изчисляват, че ускорените е било толкова голямо, че с голяма доза сигурност може да се каже, че това е най-бързият преход във вселената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай