Засладете с нещо постно

6 десерта в духа на Коледните пости

Засладете с нещо постно | StandartNews.com

Коледните пости са строги и предполагат въздържание от месо, млечни продукти и мазни храни. Това не означава обаче, че не можем да си доставим удоволствие с нещо вкусно. Ето 6 рецепти за десерти в духа на коледните пости.

Сурови шоколадово-орехови мъфини

Необходими продукти:
За основата:
100 г орехи
80 г фурми
30 г кокосово масло
За шоколадовата заливка:
45 г какаово масло (или кокосово)
20 г какао
20 г сироп от фурми
Начин на приготвяне:
Блендирате орехите за кратко в блендер (да не стават на брашно) и ги изсипвате в купа. Блендирате фурмите и ги прибавяте към орехите. Добавяте маслото и разбърквате добре. Получената смес разпределяте на дъното на формички за мъфини и ги оставяте във фризера да стегнат. През това време си приготвяте заливката. За нея: Разтопявате какаовото масло на водна баня. Добавяте какаото и подсладителя и разбърквате добре. Изваждате формичките от фризера, заливате с шоколадовата смес и отново ги оставяте във фризера за ок.10-15 мин., за да стегнат.

Кекс без яйца и мляко

Необходими продукти:
2 ч.ч. бяло или типово брашно,
1 ч.ч. соево прясно мляко
1/2 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. кафява или бяла захар
1 пакетче бакпулвер
1 настъргана ябълка, стафиди, орехи
Канела, карамфил и ванилиа на вкус
Начин на приготвяне: Загрявате прясното мляко и изсипвате в него бакпулвера. С лъжичка разбърквате леко, докато кипне. Изсипвате млякото в голяма купа и започвате постепенно да прибавяте останалите продукти. Първо захарта, зехтина и накрая брашното. Продължавате да бъркате само с вилица, докато се получи гладка смес. Разбърквате ябълките с подправките и ги изсипвате в сместа. Отново разбърквате внимателно.
Печете кекса в намазана с олио и брашно тавичка или кексова форма, при температура около 200 градуса за около 25 минути.

Домашен течен шоколад

Необходими продукти:
400 г сурови лешници
2 чаени лъжички ванилов екстракт
1/4 чаша какао на прах
щипка сол
1/4 супена лъжица кокосово масло
1/2 чаша бадемово мляко
мед или захар на сладост
Начин на приготвяне: В предварително загрята на 200 градуса фурна запечете за няколко минути лешниците. След това ги сложете в кърпа и леко разтъркайте, за да паднат люспите. Прехвърлете ядките в кухненски робот и ги смелете фино. Прибавете останалите съставки. Когато се получи гладък крем може да сервирате.

Шоколадов десерт

Необходими продукти:
1 и 1/2 чаша брашно
1 чаша захар
1 чаша хладка вода
1 чаена лъжичка бял оцет
1/4 чаша натурално какао на прах
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне: В купа пресейте брашното заедно със содата. След това прибавете захарта и какаото. Постепенно сложете и олиото, оцета и водата. По желание може да сложите около 50 г счукани ядки. След като се получи гладко тесто, изсипете го в намазнена и набрашнена тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като кексът изстине може да го поръсите с пудра захар.

Сладкиш с моркови

Необходими продукти:
моркови - 300 г
захар - 150 г
олио - 50 мл
бисквити - 200 г обикновени
канела - 1 к.л.
лимонова кора
ванилия
орехи - 100 г
кокосови стърготини - 30 г
Начин на приготвяне: Почистете морковите и ги настържете на едро ренде.
Загрейте олиото, добавете морковите и ги задушете до омекване. Добавете захарта и гответе още около минутка, при непрекъснато бъркане. Свалете сместа от огъня и охладете. Натрошете бисквитите. Прибавете морковената смес, ванилията, канелата, нарязаните на ситно орехови ядки и лимоновата коричка. Разбъркайте до еднородност. Разстелете правоъгълно парче найлоново фолио. Поръсете с кокосови стърготини обилно. Разстелете морковеното тесто равномерно върху кокосовите стърготини.
С помощта на фолиото навийте на руло. Ако е необходимо, поръсете още кокосови стърготини. Оставете за около час на хладно, за да се стегне. Преди да поднесете, нарежете сладкиша на подходящи парчета.

Кекс с мандарини и кокос

Необходими продукти:
брашно - 200 г
бакпулвер - 1 бр.
кокосово мляко - 200 мл
мандарини - 2 бр.
лимони - 1/2 бр.
олио - 45 - 50 мл.
кокосови стърготини - 40 г + още за поръсване
захар - 150 г
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне: В купа смесете кокосовото мляко (ако е втвърдено го оставете на водна баня за кратко) с олиото и захарта. Настържете корите на мандарините и лимончето, като се стараете да хващате само жълтата и оранжевата част. Изстискайте сока от тях (около 50 мл). Разбийте с миксер първо сместа с млякото, после добавете соковете и стърготините от кокос и плодове. Добавяйте брашното пресято с бакпулвера на части, разбивайки на ниска степен за кратко до получаване на хомогенна смес. Намаслете и набрашнете формичка за кекс. Нека тя да е сравнително малка - преценете си според полученото количество смес. Изсипете сместа и заравнете с шпатулка. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути или до суха клечка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай