Защо да изберем Пловдив или Търново за уикенд почивка

Комбинацията от модерност и история, която носят и давата града, предлага едно по-специално и запомнящо се преживяване

Защо да изберем Пловдив или Търново за уикенд почивка | StandartNews.com

Пътуванията през уикендите винаги са добра идея и  се сещаме за поне три причини да го правите по-често – срещате се и общувате с нови хора, опитвате вкусна (и обикновено различна от обичайната) местна храна и опознавате местата и тяхната история. За да си изкарате наистина добре, препоръчваме разстоянията да не са прекалено големи, защото времето за бягство през уикенда не е твърде много, а компанията, с която ще споделите пътуването, е желателно да е настроена на вашата приключенска вълна. И за да не се чудите откъде да започнете, ето нашите две предложения като за начало. 

Пловдив – артистичен микс от модерно изкуство и история от антични времена

Всички обичат Пловдив. Духът на втория по големина град в България е завладяващ и частица от теб завинаги остава там, за да се връщаш винаги, когато можеш. Задължителните места за посещение са артистичният квартал на съвременните творческите индустрии „Капана“, място за концерти, изложби и фестивали, и Античният театър – един от най-добре запазените в света. Разположен в сърцето на Стария град, театърът е част от Националното движение „Опознай България – 100 Национални туристически обекта“. Намира се в подножието на Джамбаз тепе и Тексим тепе и е изграден с мраморни блокове от Родопите. Сцената му и до днес е жива и посреща както класически трагедии, така и модерно изкуство, концерти и всякакви любопитни събития.

Ако все още не сте успели да стигнете до това мистично място, е време да стъпите на арената и да усетите тръпката, завладявала древната публика при всяка гладиаторска битка или представление в чест на императора. Всъщност какво точно се е случвало на сцената можем само да гадаем. Едно е сигурно – мястото носи изключителен заряд, а като част от 100-те обекта –  и печат за колекционери. Затова, ако събирате спомени от най-забележителните места у нас, посещението ви там е чудесен повод да попълните колекцията си. Вече има възможност да направите това и през телефона си, тъй като Българският туристически съюз и Yettel пуснаха дигиталната версия на Движението. Услугата се намира в мобилното приложение на оператора и с нея не просто събирате печати от любими забележителности, но се потапяте в света и времето, в което са възникнали. Обектите имат дигитални профили с кратка информация, а най-вълнуващата част от тях са видео и аудиоисториите, които представят обектите. Видеото, посветено на Античния театър например, няма как да не ви накара да се почувствате като наследници на един артистичен и аристократичен свят. Можете да проверите това още сега като свалите от App Store или Google Play приложението на Yettel, което е отворено за абсолютно всички потребители.

Велико Търново – от Самоводската чаршия до древната крепост Царевец

Търново е сред българските градове с много богата и древна история. Да прекарате празнични или почивни дни там с приятели, особено ако са от чужбина, би било наистина вълшебно. Разходка по Самоводската чаршия, изпъстрена с дюкяни и занаятчийски работилнички, ще ви пренесе в един малко позабравен свят на нашите баби и дядовци. Там можете да се запознаете с майстор куюмджия, който изработва бижутата си по стара традиция, наречена филигран, можете да пиете кафе на пясък от джезве, направено от бакърджия, и да опитате ръчно правен кадаиф. Велико Търново е единственото място в България, в което това сладко изкушение се прави както преди векове.

Разбира се, да стигнете до Търново и да не се качите до хълма Царевец, е като да отидете в Рим и да не видите папата. Опасана от стени, дълги над 1 км и на места дебели над 3,5 м, Царевец е крепост с крепости вътре. Едната е царският дворец, а другата – патриаршеският комплекс с храма „Възнесение господне“. Главният вход на голямата крепост, макар и труднодостъпен сам по себе си, е предпазливо допълнен с цели пет порти, също реставрирани и променени, но все така внушителни. Архитектурно-музейният резерват „Царевец“, както е пълното наименование на тази родна забележителност, също е част от 100-те национални обекта. Легендата, която стои зад появата му, може да чуете и гледате в профила на Царевец в мобилното приложение на Yettel. Като се качите на хълма, не забравяйте да вземете печат за колекцията си.  Можете да изберете както класически, който се събира в хартиените паспорти на Движението, така и дигиталния му еквивалент в приложението Yettel – двата вида печати са напълно равностойни и събирането им носи значки – при 25 – бронзова, при 50 – сребърна, а при 100 – златна. Посещението на крепостта може да ви донесе и още едно неповторимо преживяване – спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“, като можете да се информирате за излъчванията в официалния му сайт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай