Как руски олигарх №1 лиши децата си от наследство

Владимир Потанин постави исторически рекорд по богатство. Кой е той?

Как руски олигарх №1 лиши децата си от наследство | StandartNews.com
  • Владимир Потанин постави исторически рекорд по богатство. Кой е той?

Един руснак влезе тази седмица в полезрението на целия свят. Милиардерът Владимир Потанин постави  исторически рекорд по богатство сред руснаците. Състоянието на съсобственика на “Норилски никел” удари 30 милиарда долара, съобщи Forbes.

Ръстът на състоянието на Потанин се осигурява от нарастването на котировките на акциите на “Норилски никел”. Цената им тази седмица достигна 26 290 рубли за акция, което е с 5,7% повече от 1 февруари (24 866 рубли), обявиха веднага руските медии.

В челната тройка лидери на руския списък на "Форбс" са още и съсобственикът на "Северстал" Алексей Мордашов с 28,4 млрд. долара и съсобственикът на завода в Новолипецк Владимир Лисин с 26 млрд. долара. И тримата най-богати руснаци са представители на металургичната индустрия.

https://www.nornickel.ru/upload/medialibrary/e5a/222.jpg

Тази седмица обаче Владимир Потанин се изкачи на 50-то място в стълбицата на милиардерите в света, показвана редовно от Forbes.

Финансовият удар обаче идва на фона на правни проблеми за Потанин. Съдът наложи на дъщерното му дружество Norilsk-Taimyr Energy Company (NTEK). През май миналата година стана технологична авария на ТЕЦ-3 в Норилск, в резултат на което над 20 000 тона петролни продукти се изтекоха от резервоара. Росприроднадзор подаде иск, който беше удовлетворен. NTEK беше осъден да плати 146 милиарда рубли компенсация за екологични щети.

Кой е Владимир Потанин?

Детство и родители на Владимир Потанин

Владимир Олегович Потанин е роден на 3 януари през 1961 г. в Москва. Той принадлежи към категорията на децата, които в Русия наричат ​​„златната младеж “. Бащата на бъдещия бизнесмен Олег служи като търговски представител в Министерството на външната търговия. Майката е работила като лекар. Родителите не отказват нищо на сина си. Така от дете Владимир се отличава със завидно самочувствие и лидерски качества, което го води до успех и невероятна биография.

Образование

Милиардерът е член на комсомолската партия от 1975 г., а по-късно се присъединява към КПСС. През 1983 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) със специалност „Международна икономика“. Там учи английски и френски, които са му много полезни в развитието на бизнеса .

Кариера и бизнес на Владимир Потанин

Важна роля за формирането на успешния бизнес на Потанин изиграва активното му участие в Министерството на външноикономическите отношения и комсомолската организация, където милиардерът придобива огромен брой ценни контакти. В Русия наричат годините преди разпада на Съветския съюз „времето на комсомолския бизнес“. В основата на това са спечелите тогава от днешните олигарси пари чрез работата на младежките творчески сдружения. Чрез тези центрове парите от бюджета се пренасочват към фирми. В едно от многото си интервюта Потанин призна, че е играл играта си в тази област без специални правила и принципи.

Веднага след завършването на университета (1983 г.) и до 1990 г. Владимир тръгва по стъпките на баща си и работи в структурата на Министерството на външната търговия. През 1990 г. става президент на Асоциацията за външна икономика Интеррос /Interros/. Известно е, че тази фирма е организирана от Шилин, който по това време е заместник-министър на външната икономика. Тази компания извършва износ на стоки от страната на Запад. През този период Потанин се запознава с Михаил Прохоров , който ще стане негов бизнес партньор. През 1992-93 г. заедно с Прохоров организира банката на Международната финансова компания, която се оглавява от Потанин.

През 1997 г. е създадена компанията „Проф-Медиа“ пед чийто контрол попадат няколко известни издания -  „Известия“, „Комсомолская правда“ и „Афиша“. Потанин не напуска и Интеррос и до 1998 г. е неин президент.

Всичко върви гладко до 2007 г., когато Владимир решава да раздели бизнеса със своя партньор Прохоров. Владимир прекъсва отношенията си с Михаил, защото Прохоров е арестуван и двамата често са герои на тъмните бизнесновини в Русия.

До 2013 г. предприемачът е натрупал състояние от 14,3 милиарда долара. По това време той вече притежава над 30% от акциите на „Норилски никел” и „Проф-Медия”. Потанин се намесва и в политиката. През 96-97 г. работи като заместник-председател на правителството на Руската федерация по икономически въпроси. Бил е и председател на 20 правителствени комисии. През 2003 г. участва във Форум на Обединена Русия.

През 2006 г. става член на обществената камара на Руската федерация и става председател на комисията по благотворителност и доброволчество.

От 2008 до 2010 г. е ръководител на Комисията, която се занимава с развитието на благотворителност. По това време е разработен проект за освобождаване от данъци на организации, които разпространяват социална реклама. Сега Потанин оглавява надзорния съвет на Международния олимпийски университет в Русия.

https://m.finparty.ru/upload/medialibrary/a99/a99682f0ae82eed7b9634fe9056ab285.jpg

Състоянието на Владимир Потанин

От края на ХХ век Владимир Потанин е на върха в списъка на най-успешните хора на планетата на списание Forbes. Снимката му в това списание вече е обичайна. Притежава повече от 30% от активите на „Норилски никел”. Вози се на яхта Anastasia, пусната през 2008 г., която е дълга повече от 75 метра.

Личният живот на Владимир Потанин

Наталия Варламова

Първата съпруга в биографията на Владимир е Наталия Варламова. Бизнесменът се запознал с бъдещата си съпруга, когато те още били в училище. Двамата имат три деца. Най-голямата дъщеря Анастасия е родена през 1984 г. и е световна шампионка по аквабайк. Завършила е същия университет като баща си. Средният син се казва Иван, той е роден през 89 г. и, подобно на по-голямата си сестра, обича аквабайк, където също достига определени висоти, ставайки шампион на Русия в този спорт. Най-малкият син Василий, е роден през 2000 година.

Не може обаче да се каже обаче че наследниците ги очаква безоблачен живот. Потанин има 7 деца. През 2010 г.  в интервю за Financial Times милиардерът заяви, че няма да остави капитала си на децата, а ще го даде за благотворителност. Понанин е един от първите руски бизнесмени, който става филантроп и редовно дарява  значителни суми за благотворителни и стипендиантски програми.

Потанин мотивира решението си, обяснявайки, че е дал на децата си най-важното - добро, престижно образование, помагал им е във всички начинания, така че сега те са готови за независим живот. И най-важното – придобили са способността да си изкарват хляба.

През 2014 г. Владимир се развежда с Наталия и се жени за втори път за Катрин, с която има интимни отношения дълго време преди това. Тя има дъщеря Варвара, за която се смята, че е от Потанин, но родена преди брака.

https://hrmonitor.ru/wp-content/uploads/2018/06/4-1.jpg

С новата си жена Екатерина

Основните принципи на успеха от Владимир Потанин:

  • Не бъдете в зоната си на комфорт.
  • Винаги слушайте вътрешния си глас.
  • Ако се появят падания, това също трябва да се направи правилно.
  • Подобряване на околната среда.
  • В бизнеса не правете неща, които никога не бихте правили през живота си.

Филантропът Потанин

Биографията на Потанин се отличава с благотворителната му дейност, която той започва да да развива още през 1999 година. Тогава е създадена благотворителната фондация „Владимир Потанин“. Целта на фондацията е да създава проекти в областта на образованието и културата. Всяка година организацията дава приблизително 10 милиона долара.

https://tadviser.ru/images/5/59/Vladimir_Potanin_Family.jpg

През 2003 г. бизнесменът става ръководител на настоятелството на Ермитажа. Владимир дарява 5 милиона от личните си средства на този музей.

Присъединявайки се към кампанията „Даване на клетва“, Потанин  дарява половината от парите си за благотворителност. На въпроса защо прави това, бизнесменът просто отговаря, че ако човек е достигнал до успех,  не трябва да стои настрана, а трябва да прави добри дела за другите, тези, които се нуждаят. Той твърди, че всеки, който разполага с милиони, просто е длъжен да дари част от парите си за благотворителни нужди, да се занимава с дейности, полезни на обществото.

Владимир обича футбола, обича да пътува и прекарва много време в него, занимава се и с водни спортове и алпийски ски. Няма нищо против да се състезава и в интелектуални игри като шах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай