Защо хората не искат да се женят

Отговор на този въпрос дава психологът Евгений Моргунов

Защо хората не искат да се женят | StandartNews.com

Защо хората не искат да се женят? Отговор на този въпрос дава деканът на Факултета по практическа психология на Московското висше училище за социални и икономически науки, доктор по психология професор Евгений Моргунов в интервю за Lente.ru .

Въпросът за разпределението на социално-икономическите функции и специализацията в семействата вече не е толкова остър, както преди. Хората могат да бъдат напълно самодостатъчни извън семейството. Съпругата вече не е необходима за готвене и пране. Човек сам може да изпълнява тези функции: може сам да готви или да поръчва; може да пере вкъщи с пералня или да дава дрехите си на химическо чистене.

Освен това Моргунов отбеляза, че хората предпочитат да останат сами от страх. Те се страхуват от ревност, предателство, семейни скандали. „В резултат постепенното цивилизационно развитие води човек до заключението:„ Защо ми трябва всичко това? “ (...) И това увеличава дела на аргументите в полза на самотата “, каза Моргунов.

 „Удовлетворяването на необходимостта от интимност може да бъде еднократно или постоянно, но без ангажимент. Не е нужно да раждате деца, защото в напреднала възраст, при определено ниво на благосъстояние, вече няма да има проблем кой да ви донесе чаша вода “, отбеляза психологът.

През 2020 г. са регистрирали бракове по-рядко. През 2019 г. в страната са сключени 950,1 хиляди брака, през 2020 г. броят им намалява до 770,8 хиляди. В същото време повечето от браковете са регистрирани в Москва (почти 66,5 хиляди).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай