Защо да ядем агнешко? 10 големи ползи

Пази кожата и сърцето, помага ни дори да отслабнем

Защо да ядем агнешко? 10 големи ползи | StandartNews.com

Какво е Гергьовден без агнешко? Победоносците Георги и Гергана надали биха имали хубав празник без крехко печено на масата. Колко трябва да ядем от вкусното месо без да се притесняваме? 10 ползи от агнешкото месо представи сайтът 10te.bg. Ето ги:

1. Богато е на белтъчини

Както знаем, белтъците са важна част за нашия организъм и трябва да бъдат приемани чрез храна. Агнешкото съдържа около 25% белтъчини, което е една много добра доза за укрепване на нашето тяло.

2. Богато е витамини и минерали

Витамините и минералите са изключително важни за нашия организъм. Агнешкото съдържа витамин В12 и желязо, а техният дефицит води до анемия. Също е богато на цинк, селен, фосфор и калий – елементи, които са важни за правилния растеж и развитие на организма.

3. Съдържа креатин

Агнешкото месо съдържа и голямо количество креатин. Той е особено важен за спортистите, тъй като подпомага за мускулна издръжливост. При балансирано приемане на агнешко месо, хората, занимаващи се със спорт, могат да избегнат приемането на добавки, съдържащи креатин.

4. Помага при бременност

Бременните жени е добре да приемат агнешко месо, тъй като то намалява риска за загуба на желязо. Също така е важно за правилното развитие на бебето в утробата.

5. Пази сърцето

Червеното месо, каквото е агнешкото, спомага за предотвратяване болести на сърцето като например атеросклероза.

6. Предотвратява рак

Богатите витамини и минерали, които споменахме са важни за организма при борба с ракови клетки. Затова тяхното ниво трябва да бъде оптимално в нашия организъм и така ще се предотварти развитието на най-опасната болест.

7. Съдържа важен антиоксидант

Агнешкото месо съдържа глутатион, който е добър антиоксидант. Глутатионът естествено неутрализира процеса на свободните радикали.

8. Поддържа кожата

Месото от младо агне съдържа Омега-3 мастни киселини, които предотвратяват бръчки, правят кожата по-гладка и гъвкава.

9. Подпомага отслабването

Агнешкото съдържа линолова киселина, която подпомага стапянето на мазнини.

10. Поддръжа нервната система

Освен витамин В12 агнешкото месо съдържа и други витамини от групата В. А те са важни за правилното функциониране на нервната система и съответно на нашата психика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай