Заради антракс затварят хотели и ресторанти (ОБЗОР)

Заради антракс затварят хотели и ресторанти (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма опасна бактерия в кебапчета и кюфтета, показаха пробите

Кръчмите край морето опустяха, отпускарите станаха вегетарианци

Хотели, ресторанти и магазини бяха светкавично затворени, след като стана ясно, че в тях може да има заразено с антракс месо. Кепенци хлопнаха две кръчми във Варна, шест на Златни пясъци и Кабакум, два хотела, бистро, заведения за бързо хранене, месарница в морската столица, два обекта в Кранево и ресторант в Бяла.


В тях е имало кюфтета, кебапчета и наденици от тражнорна "Дари", където е обработвано умрялото от антракс животно. Още в сряда вечерта здравните служби призоваваха хората, купували от месото, да бъдат особено внимателни в следващите дни и при първи стомашно-чревни оплаквания да потърсят лекарска помощ. От кризисния щаб във Варна разпространиха и списък с 23-те обекта, в които е възможно да са попаднали опасни мръвки. Заведенията от списъка веднага наддадоха вой, че изпреварващата информация за опасност от кризисния щаб съсипва бизнеса им в пика на сезона и всъщност работи за техните конкуренти край морето, където битката за клиенти става все по-жестока.


Стряскащата новина за антракс бързо обиколи крайбрежните заведения в морската столица и някои останаха полупразни. "Клиентите търсят само вегетариански менюта, ние нямаме, видяхме се в чудо", жалваха се сервитьори от необичайните поръчки. Повечето кръчми извадиха изобилие от риба и хайвер като компромисен вариант само и само да задържат вечерната клиентела, за която харчат допълнително пари и за жива музика. За щастие иззетото и съмнително месо от транжорната в квартал "Аспарухово" се оказа с отрицателни резултати за антракс. Пробите се наложиха, след като стана ясно, че в кланицата при обработката са останали бактерии по плотове в помещението. В обекта е имало и други видове месо, които са били обработени и готови за разпространение. Те са имали контакт със спорите на антракс, гласеше първоначалната информация от кризисния щаб във Варна.


Добрата новина за отрицателните резултати съобщи след вчерашното заседание на щаба областният управител на Варна Стоян Пасев. Той увери, че рискът заразено месо да е попаднало в търговската мрежа е съвсем минимален. След обеззаразяването ресторанти ще отворят. Някои заведения дори вече започнаха работа. Те обаче минават само на мокър бюфет и могат да предлагат алкохолни и безалкохолни напитки, най-много картофи. Скарата е табу, а и трябва да сложат табели с дадените указания от здравните инспектори. В най-незавидно положение е магазинът за месо на ул. "Шипка" във Варна, който остава затворен.

Експерти: От 500 кила крава излиза 1 тон месо

От една крава, която е около 400-500 килограма, се прави около един тон месо, разказаха пред "Стандарт" специалисти по ветеринарна медицина. Според експертите и това се дължи на смесването на телешкото месо със свинско. Специалистите обясниха, че вероятно се слага и соя, но не уточниха количеството.

Спешна дезинфекция
посред нощ

Спешна дезинфекция започна посред нощ на ресторанти, заведения и един магазин по Черноморието, където може да са попаднали продукти със спори на антракс. Кризисният щаб при областния управител Стоян Пасев във Варна заседава до 2,30 часа след полунощ в четвъртък. След обеззаразяването заведеията ще бъдат отворени, но кухните им няма да работят, докато не излязат пробите и не покажат ефективността от направената дезинфекция, заяви шефът на регионалната Агенция по безопасност на храните д-р Даниел Денев.

Забавачките минаха на постно

Всички детски градини и ясли във Варна са от вчера с постно меню или на ястия с пилешко месо, съобщи зам.-кметът по здравеопазването д-р Лидия Маринова. Тя е категорична, че фирмите доставчици на забавачките не зареждат от скандалната тражорна, но за всеки случай е разпоредила директорките им да си преровят фактурите и да се уверят, че опасна мръвка не е попадала в кухните. В социалния дом СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" имали 20 кила месо, също не от въпросната транжорна, но за повече сигурност и при тази истерия ръководството решило да ги бракува.

Раздават сухи пакети в Кранево

Две заведения за хранене в почивни бази в Кранево, стопанисвани от фирмите "Интер парк" и "Таргет ком", са затворени и дезинфекцирани. Пред "Стандарт" Валентин Колев, ръководител на "Таргет ком", каза, че при тях е имало кюфтета и кебапчета от транжорната, но никой не ги е консумирал. "Таргет ком" стопанисва хотел "Зора" в курортното село. Гостите в момента се хранят в съседно заведение. Другият обект е заведение във вилен комплекс "Интер парк", като заетостта на вилите е около две трети. И там през нощта срещу четвъртък е извършена дезинфекция на обекта и е затворен до второ нареждане. И в това заведение са получили кюфтета и кебапчета, които са иззети в деня на доставката и никой не ги е консумирал. Сутринта туристите са получили за закуска сух пакет, като от комплекса заявяват, че тези, които имат платена вечеря - ще бъдат компенсирани. Според д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ - Добрич, рискът от зараза е нисък. "Общо 18 души са работещите в двете заведения, като хората са в добро здраве и без никакви оплаквания", каза д-р Ангелова.

Седмица след смъртта на Румен

Запечатаха кланицата

Месо от болното животно не е влагано в никакви продукти, увери Танева

Транжорна "Дари", където беше разфасована мъртвата крава, беше затворена. Това се случи на 22 юли, почти седмица след фаталния инцидент със собственика на заразеното животно в Млада гвардия Румен Стоянов. За разпространение на заразата са задържани четирима души, потвърдиха от полицията вчера. Сред тях е и собственикът на кланицата Пламен Илиев. От Окръжна прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство и наказанието, което се предвижда за виновните, е 5 години затвор. "Затворихме сега транжорната, след като се доказа, че по плотовете за обработка на продукцията има спори от антракс. Не можехме по-рано, защото цялата работа беше "една жена каза", всичко почиваше на слухове", обясни областният управител на Варна Спас Пасев. "Плотовете, където се е обработвали кебапчета, кюфтета и друго месо за пласмент по обектите, са били дезинфекцирани и затова резултатите от готовата продукция са отрицателни", коментира шефът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. На собственика на цеха ще бъдат наложени глоби в максималния размер за всички констатирани нарушения, основното от които е, че е вкарал за обработка нелегално месо. Междувременно земеделският министър Десислава Танева съобщи, че месо от болното животно във Варненско не е влагано в никакви продукти. Тя увери, че са взети всички мерки срещу разпространението на опасната бактерия.


"В практически план риск не съществува, но предвид и чисто психологическия момент всички мерки, които се вземат в обектите, в които са доставени продукти от тази транжорна, са затворени", категорична е Танева.

Има 30 стационарни огнища у нас

Десислава Танева,
министър на земеделието

Фермерът е заклал болно животно. Частно практикуващият ветеринарен лекар не е бил извикан, че е имало болна крава. Няма и документация, в която фермерът уведомява ветеринарния лекар. В едно село едва ли има случай, в който в един двор да заболее животно и това да не се знае в цялото село. Заклали са го през нощта, предадено е на лица, абсолютно незаконно. У нас има 30 стационарни огнища на антракс, сега и Млада гвардия ще бъде включена към тях. Това са села, в които стадата от говеда се ваксинират. Огнищата се ваксинират веднъж годишно през есента.

Прокуратурата разследва как се е заразило добичето

Към настоящия момент няма привлечени в качеството на обвиняеми и задържани лица с мерки за неотклонение, съобщиха от Окръжна прокуратура-Варна. И обясниха, че в хода на разследването ще се разкрият причините и всички обстоятелства, при които е настъпила смъртта на пастира Румен Стоянов от село Млада гвардия. Ще се разследва и доставката на заразено месо в транжорна във варненския квартал "Аспарухово". По първоначални данни смъртта на Стоянов е настъпила в резултат от заразяване с антракс от болно животно в стадото. Извършват се процесуално-следствени действия за установяване начина на заразяване на животното, проверява се дали са извършени закононарушения в тази връзка и се събират доказателства за евентуална съпричастност и виновност на определени лица, казаха още от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай