Заподозрян за атентата в Сарафово летял до Ливан

Заподозрян за атентата в Сарафово летял до Ливан | StandartNews.com

Варшава. Мъж, заподозрян в организирането на бомбения атентат на летище Сарафово е летял до Ливан два дни преди атаката, при която загинаха петима израелци и един български гражданин, предаде агенция Ройтерс, като се позова на полския новинарски сайт tvn24.pl.

Ако бъде потвърдена информацията, че един от заподозрените е летял до Ливан, където е базирана "Хизбулла", малко преди датата на нападението, това може да подсили аргументите на някои държави от ЕС и на САЩ, които настояват, че "Хизбулла" има участие в атентата и искат решителни действия срещу групата.

Позовавайки се на източници, tvn24.pl съобщи на сайта си, че Мелиад Фарах, 32-годишен австралийски гражданин с ливански произход, се е качил на полет LO 145 от полската столица Варшава до Бейрут в Ливан на 16 юли.

Миналия месец България заяви, че вярва, че ливанската ислямистска групировка "Хизбулла" стои зад атентата срещу израелски туристи от 18 юли 2012 година, но все още не е разкрила всички доказателства. "Хизбулла" отрича твърденията, че има участие в атентата.

По-рано същия ден, Фарах, известен също като Хюсеин Хюсеин, е летял до Варшава от Прага на полет LO 526, също управлявана от полския национален превозвач LOT, заявява уебсайта.

Български прокурори твърдят, че Фарах и втори мъж, Хасан Ел Хадж Хасан са предоставили взривното устройство и логистична подкрепа, а трети човек извършва самата бомбардировка.

Дариуш Слепокура, говорител на Районната прокуратура във Варшава, заяви, че България е поискала от полските власти в началото на март да разгледа предполагаемото престой на един от заподозрените в Полша.

Той каза, че полските прокурори са изпратили отговор на България на 13 май. Слепокура отказа да съобщи подробностите по случая.

Европейският съюз се съгласи на 22 юли да постави въоръженото крило на Хизбула в своя черен списък на терористични организации, заради опасенията, че ливанската въоръжена групировка е участвала в смъртоносната бомбардировка автобус в Бургас и в сирийската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай