Понеделник,

Започнете новата година с този плод, очакват ви пари и здраве

От: Рачо Рачев -
3233
Започнете новата година с този плод, очакват ви пари и здраве
A
A
A

Сладкия райски плод с много зърна, които символизират изобилие и просперитет - това е нарът. Комбинацията от неговите здравословни качества и фантастичен вкус го прави просто неустоим.

Според една древна традиция на първия ден от Нова година се хвърля един нар на земята или на масата и се вярва, че разпръснатите зърна ще донесат пари, любов, здраве и дълголетие, пише БГНЕС. Зърната на нара с цвят на рубин са символ на просперитет и благополучие.

Считан за едно от най-старите дървета в света, нарът се споменава в първите исторически документи. Произходът му е Древна Персия, а Средиземноморието е една от най-плодородните области с това божествено дърво.

През хилядолетната си история нарът е бил символ на надежда, мир и просперитет. Хора от различни религии и култури са били добре запознати с това и постепенно плодът се е превърнал във вдъхновение за писатели, художници и поети.

Англичаните наричат нара pomegranate или "ябълка с много семена".

Дървото на нара може да живее до 200 години.

Много учени смятат, че именно нарът, а не ябълката, е изкушил Адам и Ева в райската градина. В свещените книги нарът се споменава като един от плодовете, който расте в райските градини.

От хилядолетия нарът е смятан за символ на плодородие, доброта и дълголетие. В древен Рим младите булки сплитали нар в косите си в деня на сватбата.

Нарът се смята и за символ на възкресението и пламенната любов.

Независимо от древната си традиция и значението, което има за много култури, нарът с право може да се смята за истинско съкровище за нашия организъм.

Какви са ползите от яденето на нар всеки ден и какво се случва с организма ни?

Нарът успява да инхибира производството на естроген и намалява риска от свободни радикали. Научните изследвания показват, че маслото от семена на нар, неговите сок и екстракти водят до самоунищожаване на вредните клетки.

Нарът доставя витамин С, който е толкова важен в този сезон на грип и вируси.

Сокът от нар предпазва добрия холестерол от окисляване, а следователно и сърцето. Нарът е добър източник на полифеноли, мощни антиоксиданти, които предотвратяват образуването на свободни радикали и увреждането на кръвоносните съдове. Подобрява мозъчните функции и предпазва от болестта на Алцхаймер

Друго проучване установи, че хората, които пият сок от нар всеки ден, имат по-добра памет.

Всички тези тайни на древния плод го правят незаменим в ежедневното хранене.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com