Петък,

Заплатите на жените по-ниски с 13,6% (ОБЗОР)

От: Администратор -
A
A
A

Ирина Бокова откри Глобалния форум на жените лидери, който заседава в София

Дори в страните от Европейския съюз неравностойното заплащане на труда на жените и мъжете е факт. В България разликата в заплащането между мъжете и жените е в момента 13,6%, а при пенсиите се увеличава до 40%. Това заяви зам.-председателят на партия АБВ и бивш министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на Глобалния форум на жените лидери, който се провежда в София. Събитието беше открито от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

В същото време страната ни е сред първите пет държави в света с най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса. Според изследване на "Ърнст енд Янг" (EY), представено на форума от Диана Николаева, съдружник в EY България, едва в пет държави в целия свят поне 30% от заемащите висши ръководни постове, са жени. "Добре сме по показатели като участие на жените във взимането на решения - в бизнеса и правителството, където дамското присъствие вече е 50%, допълни Калфин.

Според него обаче най-големият проблем в равноправието не е заплащането, а факторът "време" и съчетанието между работа и т.нар "неплатен труд" - отглеждане на деца и домашни задължения. Българските жени отделят 7 пъти повече време от мъжете в грижи за домакинството и отглеждане на децата, допълни Калфин. На откриването на глобалния форум присъстваха и поздравиха участниците бившият премиер на Сенегал Амината Туре, министърът по въпросите на жените и децата в Бангладеш Мехер Шумки, вицепремиерът Меглена Кунева, министрите Теменужка Петкова, Лиляна Павлова, Десислава Танева и др.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички