Замразяват за 2 години възрастта за пенсия

Замразяват за 2 години възрастта за пенсия | StandartNews.com

София. Замразяването на възрастта за пенсиониране може да се окаже по-дълго от една година. Това заяви пред депутатите от социалната комисия Георги Гьоков от БСП.

По думите му през 2014 година ще се реши дали спирането на увеличението на стажа и възрастта няма да продължи и през 2015-а. През това време управляващите ще работят върху въвеждането на механизъм за обвързване на годините за пенсия с продължителността на живота. Междувременно на първо четене депутатите от социалната комисия с гласовете на БСП и ДПС приеха два законопроекта за промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Според първия се замразява възрастта за пенсиониране през 2014 година и се въвежда възможност за по-ранно излизане в заслужен отдих при недостиг на стаж или възраст до 2 години. С другия законопроект се премахва въведената от началото на тази година възраст за получаване на право на пенсия при военнослужещите. Против ранното пенсиониране се обявиха синдикатите. Те поискаха диференциран подход за военните. "Не всички хора с пагони работят при вреден труд", заяви Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа".

Двете промени не са отразени в проектобюджета на НОИ, който бе приет в сряда от правителството. Вносителите - БСП, очакват от ранното пенсиониране до две години да се възползват не повече от 5000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай