Залива ни нова вълна бежанци

Войната с "Ислямска държава" подгони насам и младите мъже

Залива ни нова вълна бежанци | StandartNews.com

100 бегълци спипаха в София за 24 часа, 281 са задържани на браздата за седмица

Нова бежанска вълна идва към България. След ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия стотици бегълци са потърсили убежище у нас. Само в София за 24 часа са засечени над 100 нелегални имигранти. Чужденците вече влизат по нови канали. Някои директно тропат на вратите на центровете за нелегални имигранти край турската граница, други пък са стоварвани в столицата.

281 нелегални имигранти са задържали от МВР на границата с Турция и с Гърция за седмица. Само в петък опит да преминат браздата са направили 83-ма души. В събота в столицата бяха спипани още 70 нелегални чужденци, а напливът в бежанските центрове се е засилил. Новата тенденция е, че бегълците вече

отказват да плащат на каналджии

а отиват директно на ГКПП-тата и търсят убежище. Профилът на бежанците също се е променил, твърдят властите. Ако допреди месеци у нас са търсели подслон майки с деца или възрастни хора, сега все повече млади мъже бягат от войната с "Ислямска държава", твърдят запознати. Част от тях се боят да не бъдат мобилизирани, други пък търсят семействата си, които вече са намерили подслон у нас.

Няколко хайки за нелегални имигранти имаше в столицата през уикенда. Само в събота в София пристигнаха 30 бежанци, от които 4 деца, от Сирия и Ирак, всички без документи. Каналджиите ги стоварили в Северния парк, но бдителна гражданка ги забелязала и извикала полиция. Същия ден на адрес в кв. "Враждебна" бяха открити други 40 нелегални имигранти. Вчера пък още 30, от които 9 деца, бяха задържани в столичния кв. "Дружба" 2. Полицията е действала след сигнал, че в 8 ч сутринта голяма група мургави мъже, жени и деца се върти около спирка на градския транспорт.

Напливът на бежанци и в центъра в харманлийското село Пъстрогор е скочил двойно от средата на август. "Има седмици, в които приемаме по 2-3 пъти повече", коментира шефът на лагера Георги Марков. По думите му, въпреки че никой от чужденците в центъра не е споделил в прав текст, че бяга заради издевателствата на джихадистите от "Ислямска държава", прави впечатление, че се е увеличил броят на хората, които пристигат от Ирак. Наплив има и от Афганистан. По време на голямата бежанска вълна от преди 1 г. най-интензивно у нас пристигаха сирийци. Марков крие, че капацитетът на лагера е запълнен почти на 100%.

От 300 места - 288 са заети

Шефът на най-големия бежански лагер у нас - този в Харманли, пък алармира, че напоследък се сблъсква с опасна тенденция - чужденците директно чукат на вратата му, доведени от каналджиите. Така през последната година при нас се озоваха поне 80 души, разказа о.з. полк. Марко Петров. Опасността, според коменданта, идва оттам, че бегълците се оказват във вътрешността на страната, без да са проверени. Не се знае нито произходът им, нито са минали задължителния медицински преглед, който се прави на всички бегълци още в разпределителния център в Елхово. Вероятно именно по такъв начин през лятото в харманлийския лагер се е озовал и мъж, представящ се за сириец, който се е оказал болен от СПИН. Диагнозата лъснала едва месец по-късно, когато чужденецът се влошил рязко и му направили изследвания.

Близнашки: Дано няма нов прилив

Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че се намираме в много тежко финансово положение. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки в неделя, след като прочете откъс от хърватския писател Иво Андрич, отнасящ се за търпението и насочен към хората, които се занимават с политика на Балканите. Близнашки уточни, че е прочел този откъс, тъй като търпението е много важно, защото политиците все бързат да се доберат до властта и след това не знаят какво да правят с нея.

Отказват 300-400 лв. заплата, само 48 работят

Чужденците, получили бежански статут у нас, масово отказват да си вадят хляба с каквато и да е работа. Оферти, за които се дава минимална работна заплата от 340 лева, най-често биват отхвърляни. Едва 48 бежанци са се регистрирали в Бюрата по труда към края на август. Цифрите са от обобщените данни за трудовата борса, която се организира от известно време на места в лагерите, съвместно от Държавната агенция за бежанците и Агенцията по заетостта.

От страна на работодателите най-желани за наемане са сирийците. Работните места, които българският бизнес предлага на чужденците, са основно в сферата на шивашката промишленост и селското стопанство. Има обаче и атрактивни работни места за музиканти и готвачи. На подобни позиции през лятото са били назначени в ливански ресторант в крайморски ултраскъп комплекс камерунец и сирийци. В повечето случаи шефовете осигуряват и безплатна квартира за първите месеци на своите работници бежанци.

Стартовата месечна заплата за бежанци трактористи, която дава фирма от община Драгоман например, е 400 лв., при 40 часова работна седмица. По-стандартно се движат надниците за шивачи и гладачи - между 450 и 600 лв. И при тези оферти обаче се поемат разходите за квартира, а много често и пътните от работодателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай