Загиналите момчета във Витоша често правили снимки в планината

Загиналите момчета във Витоша често правили снимки в планината | StandartNews.com

Младежите, които загинаха миналата нощ във Витоша, когато бяха затрупани от лавина, често се качвали в планината, за да правят снимки. Според техни близки, цитирани от бТВ, двамата са били планинари с опит.

От Планинската спасителна служба обаче твърдят, че мъжете не са взели необходимите мерки, за да избегнат фатални инциденти – не са имали сонда, лавино предавател, лопата или специализирана екипировка. Спасителите, участвали в издирването на младежите, коментират, че основната им грешка е била липсата на специализирана екипировка. Те напомнят, че дори и най-добрата екипировка не гарантира оценяване в подобно природно бедствие. По думите им дори и най-подготвените хора не могат да оцелеят повече от 15 минути, когато са затрупани от лавина.

Предполага се, че в сряда през нощта двамата сами са предизвикали лавината, докато са снимали. Последната информация от тях е от полунощ, когато изпращат снимки на свои приятели като им казват, че очакват да се приберат към 2 ч. Сутринта. Сигнал за изчезването им е подаден в 4 ч. Сутринта, след като младежите не се прибират. Търсенето започва в ранните часове на четвъртък сутрин. В 09:45 е намерено тялото на единия мъж, а около час и половина по-късно и на другия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай