Задържаха за рушвети петима от ТЕЛК

В офисите им открити хиляди в лева и в евро

Задържаха за рушвети петима от ТЕЛК | StandartNews.com

Стра Загора. Петима рушветчии  от ТЕЛК са задържани в полицейския арест в Стара Загора.

Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура при разследване на криминалисти от сектор „Противодействие на икономическа престъпност" в ОДМВР - Стара Загора и дознатели от ГД „Национална полиция". Акцията е започнала след сигнал, съобщиха от МВР.

В хода на оперативните действия сигналът бил потвърден и под ръководството на Специализираната прокуратура вчера стартирала операция, в която били включени служители от две районни полицейски управления. На място са задържани трима членове на ТЕЛК, секретарката на комисията и посредник.

Задържана е шефката на комисията- Надежда Тодорова, както и Мария Жекова (70 г.) и д-р Н. Канева (59 г), които са членове на ТЕЛК.

По първоначални данни те получавали подкупи срещу издаването на експертни решения на комисията. В повечето случаи рекетът бил свързан с освидетелстване на непълнолетни с диагноза „астма". При предприетите претърсвания в служебните им помещения, както и на пет адреса в града са открити и иззети 4600 лв., 1950 евро, златни накити, неистински медицински документи, лаптоп и други вещи, съотносими към престъпната дейност.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура, мярката им за задържане е удължена на 72 часа.

В ареста за 72 часа са задържани целият 3-ти състав на Трудово-експертната лекарска комисия в старозагорската МБАЛ „.Киркович" – шефката д-р Надежда Тодорова /54 г./, двама от членовете - д-р Мария Жекова /70 г./, д-р Нели Канева /59 г./, секретарката Димка Р. /38 г./ и посредникът Евгени Коцев/ 42 г./.

Съвместното разследване на криминалисти от икономическа полиция в старозагорската областна дирекция на МВР и дознатели от Главна дирекция „Национална полиция" е започнало след сигнал. На финала на операцията в четвъртък, когато е заседавала комисията, са се включили и полицаи от двете районни управления в областния град. Четиримата членове на ТЕЛК са били закопчани малко след приключване на заседанието.

Разпитани са било множество свидетели. По първоначални данни е било установено, че членовете на ТЕЛК са прибирали рушвети за издаването на фалшиви експертни решения. В повечето случаи рекетът бил свързан с освидетелстване на непълнолетни с диагноза „астма" от ромския кв. „Лозенец". Именно тук живеел посредникът Евгени Коцев, който е осигурявал пациенти на корумпираните доктори. Преди време същият този Коцев бе разследван за нерегламентирано упражняване на лекарска професия. Отскоро той е студент в медицинския факултета н Тракийския университет, но според хората в ромската махала отдавна имал славата на „доктор".

Срещу фалшивите експертни решения в зависимост от това в какъв стадий е астмата, болните деца могат да получават инвалидна пенсия или социални помощи, поясняват експерти от социално подпомагане.

Срещу петимата арестувани ще бъде повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за получаване на подкуп. На този етап не било изяснено откога действа ТЕЛК-бандата, както и колко фалшива експертни решения е издала и колко рушвети е прибрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай