Задържаха рекорден брой нелегални цигари на границата ни

6400 души са направили опит да влязат нелегално в страната

Задържаха рекорден брой нелегални цигари на границата ни | StandartNews.com

София. „Около 1 600 000 къса нелегални цигари са задържани в рамките на два дни на границите на страната". Това заяви на нарочен брифинг главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. И увери,че работата на МВР са насочена към 100-процентов физически контрол на всички физически лица и превозни средства, които преминават през територията на нашата страна.

„На 5 октомври около 23. 10 часа автомобил с марка „Мерцедес" е задържан на граничен пункт „Илинден". Автомобилът прави впечатление с това, че е бил с двойна ламарина, което говори за наличие на тайник. При извършената физическа проверка, са открити 25 800 кутии с цигари или 516 000 къса", каза още Лазаров. Той уточни, че по-късно са задържани трима гръцки граждани, двама от които имат подобни нарушения от преди. Те са наели български гражданин, който да прекара стоката през границата ни. Най-вероятно днес или утре прокуратурата ще повдигне обвинения, уточниха от МВР.

Другият случай на задържани контрабандни цигари е от 6 октомври, на зелена граница в района на 64-та гранична пирамида край село Тополница, Петричко. Там е задържан лека автомобил, който преминавал по черен път зелената граница. „Това говори са направени транспортни коридори на зелена граница, които не функционират от вчера. Водачът на автомобила прави опит да избяга, но е задържан. При проверката са намерени 111 мастербокса цигари от две марки", каза Лазаров.

„6400 са задържаните нелегални емигранти, влезли в страната от началото на 2013 година. Около 1200 от тях са направили опит нелегално да напуснат България", съобщи още главният секретар на МВР. Той изтъкна, че България изпълнява ангажиментите си към ЕС. В тази връзка може да се похвали със залавянето на над 1200 бежанци.
„Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни", добави комисар Лазаров.

По-голямата част от задържаните нелегални емигранти на изход от България са най-вече на границата със Сърбия, уточни директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" Захарин Пенов. И уточни, че гражданите се предават обратно на Държавната агенция за бежанците. „Има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни", допълни още той.

Задържат се почти 100 процента от нелегалните емигранти, като при този режим, това са единствените възможни действия, продължи Лазаров. „Ако се вземе политическо решение, и се премине към невъзможност нелегални граждани да преминат границата, имаме съответните структури това да бъде направено. Трябва да има обаче политическо решение", обясни той.

На пресконференцията на МВР бе отчетено и това, че само българо-турската граница се охранява от 1300 служители. Няма място за спекулации по отношение на контрола на границите ни и бежанците, уточни комисарят. Охраната включва интегрирано наблюдение, два хеликоптера и други технически средства и „тези мерки не са от вчера", припомниха от МВР. Лазаров изтъкна, че охраната в домовете за бежанци от открит тип се осъществява от жандармерията. „Това е военизирана структура и всякакви коментари в тази посока са спекулация", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай