Задържаха препариран лъв на "Капитан Андреево"

Задържаха препариран лъв на "Капитан Андреево" | StandartNews.com

Турчин пробва да пренесе препариран африкански лъв от Виена за Ирак през ГКПП Капитан Андреево.

Необичайния товар обаче е задържан при митническата проверка. За него Митница „Свиленград" е поискала експертното мнение от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково.

Изпратените за проверка по случая на място еколозите направили обстойна документална проверка за товара. Според нея собственикът на лъва бил редовен при покупко-продажбата на трофея. Той показал фактура за това. Турчинът обаче нямал други важни документи, с които да регламентира превозването на стоката през граница - Конвенцията за международната търговия със застрашени видове, по която обект на защита са около 30 000 вида животни и растения. Заради това опитът му да прекара лъва през граница е квалифициран като деяние в нарушение по Закона за биологичното разнообразие.

Според изискванията на Закона препарираното животно е под митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природо-научен музей.

Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение на преносителя на трофея. Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица. За юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция е много по голяма тя може а стигне до 30 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай