Забравете за тези неща. Какво да не правим на Сирни Заговезни

Като голям християнски празник Сирни Заговезни поставя пред вярващите множество забрани

Забравете за тези неща. Какво да не правим на Сирни Заговезни | StandartNews.com

Сирни Заговезни  е един от големите християнски празници, поставящ началото на дългите Великденски пости, е свързан с множество ритуали и обреди, целящи прогонване на злото и болестите, пречистване на мислите и душата, за да посрещнем по-добри.

Ден за прошка. Какво да сложите на масата

Като голям християнски празник Сирни Заговезни поставя пред вярващите множество забрани, целящи те да се посветят на празника и приготвянето на обредните ястия него, а не на домакинска дейност.

- На Сирни Заговезни трябва да забравите за домакинската работа. Тя е забранена, както е на повечето големи християнски празници, като се допуска работа единствено свързана с обредите и ритуалите, както и полагане на усилия в кухнята, за да се приготвят вкусни обредни ястия. Почистването на къщата и домакинската работа трябва да се извършват ден преди празника.

- Работата в градината, на полето, в  домашната работилница и какъвто и да е вид тежък труд, който не е пряко свързан с традициите и обичаите за големия християнски празник, също е сред отговорите на въпроса „Какво не се прави на Сирни Заговезни“.

- Прането, преденето, тъкането са забранени в деня на празника, за да не удари и унищожи градушка посевите, сочи народното вярване.

- На Сирни Заговезни не може да откажете да дадете прошка, когато ви е поискана такава. Дори все още да таите обида в душата си, прошка не се отказва на глас, а традиционният отговор е „Простено да ти е! Господ да прощава“, а не „Прощавам ти“. Празникът е познат още като Прошка, Прочка и други именно заради  опрощаването с близките, семейството и приятелите – спасение не само за душата на получилия прошка за лошите дела и помисли, но и на прошка-спасение за онзи, който прощава. В Библията е посочено, че който не прости прегрешенията на своите ближни, то и Господ няма да прости неговите прегрешения, а всеки човек има такива грехове, макар да са неволни, нали?

- Конфликтите, словесните или физически сблъсъци, нанасянето на обиди, емоционални рани, провокациите нямат място на празника.

- Приготвянето на месо и поднасянето му на празничната трапеза е строго забранено. Месото е заговяно преди седмица – на Месни Заговезни и не се разрешава консумацията му до Великден. За Сирни Заговезни домакините мога да приготвят риба, преди да са започнали строгите пости.

- На Сирни Заговезни не се правят пищни вечери с многобройни приятели. Вечерта около масата, смирени и опрощаващи си, трябва да седнат само най-близките едно домакинство.

- В някои части от страната не се мият и съдове след вечеря – тази домакинска работа остава за следващия ден, докато в други в Прошната неделя измиват цялата си домакинска посуда, в която някога е приготвяно или консумирано месо, за да я приготвят за дните на пости.

- Родителите на момите, в чиито дворове ергените хвърлят запалени стрели – израз на влечението и любовта им към момата и намек за намеренията им, не трябва да възпротивяват на този ритуал. На Сирни Заговезни те не могат да упрекват младите, остава им само да се погрижат да приберат преди празника всичко от двора, което лесно се пали и създава риск от пожар.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай