Забраниха "паяците" от Бургас до Свети Влас

Забраниха "паяците" от Бургас до Свети Влас | StandartNews.com

Спецмашините били нередовни и опасни, жалваме се в съда, ако ни вдигнат колата

Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас останаха без "паяци". От петък туристите в четирите курортни селища могат да бъдат спокойни за автомобилите си, дори и те да са неправилно паркирани. Репресивните машини на практика са извадени извън строя с официални разпореждания на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверките са били разпоредени заради масови жалби от граждани, които се оплакали в Агенцията, че автомобилите им са били повредени при репатриране. Общо 9 "паяка" са принудително спрени от работа, тъй като се оказали нередовни. Решението те да бъдат блокирани е заради груби нарушения, открити при проверките. Почти всички "паяци" се оказали в нарушение на закона, констатираха инспекторите на ДАМТН. Основното нарушение е, че специализираните автомобили са редовно регистрирани, но не и товарните им приспособления. Крановете, с които се вдигат и свалят колите, освен това нямали и технически преглед. "По българското законодателство това е основателна причина автомобилите за репатриране да бъдат спрени, докато не бъдат регистрирани и не минат на технически преглед", заяви председателят на ДАМТН Стефан Цанков. По думите му спирането им е наложително, защото в момента никой не може да гарантира, че те не са потенциално опасни.

Въпреки забраната, спусната от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, "паяците" в Бургас обаче продължиха да работят. Общинарите пък влязоха в задочен спор с инспекторите по повод спирането на машините. "Нашите "паяци" са си напълно редовни и изрядни. Имаме само някакви предписания за отстраняване по документацията, с които ще се справим най-късно до сряда", заяви шефът на общинско предприятие "Транспорт" в община Бургас Андрей Рунчев. "Ако "паяците" в Бургас продължат да работят, то те работят в момента незаконно, защото от петък са спрени. Всички граждани, на които са вдигнати автомобилите, могат да обжалват в съда на това основание. Предупредили сме общинските служители устно, а в понеделник ще им изпратим и заповедите за спиране", контрира Димитър Михайлов от ДАМТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай