Забранени химикали в оцета менте

Забранени химикали в оцета менте | StandartNews.com

Производители мамят с картинки и надписи "Винен" и "Ябълков"

Забранени химикали в бутилки с оцет менте хванаха инспектори от Агенцията по безопасност на храните. Това показва доклад до шефа на БАБХ проф. Пламен Моллов за тематичните проверки, извършени в първите две седмици на октомври. В бутилки с надпис "Оцет" са открити оцветители Е163, Е122 и Е133, както и консервант Е220. Това е грубо нарушение на закона, според който само продукт, получен от ферментация на вино, може да се нарича оцет. Влагането на допълнителни химикали обаче не е единственото нарушение, което са установили хранителните инспектори.

Оказва се, че част от производителите продават разредена оцетна киселина Е260, с надпис "Кисел продукт с ВИНЕН аромат" или "Кисел продукт с ЯБЪЛКОВ аромат". Според проверяващите подобни надписи могат да заблудят потребителите и те да смятат, че купуват истински оцет, а не синтетичен продукт. Картинки на грозде и ябълки върху етикетите на оцета менте са другият начин за подвеждане на потребителите, установили инспекторите. Проверките им показали, че върху етикетите на някои от бутилките е посочено съдържание на "екстракт от червени гроздови зърна", "висококачествен оцет концентрат" и "аромат грозде", каквито всъщност не са налични в продукта.

При един от проверените производители е установено, че използваните капачки нямат защита от отваряне и по този начин могат да доведат до разваляне на самия продукт. Винарска изба, в която не е установено някога да е произвеждано вино, пък е продавала оцет менте, направен от разредената киселина Е260 под името "ябълков оцет" и "купажен оцет". Бутилките, за които са установени нередности, са изтеглени от пазара. Потребителите обаче трябва да бъдат внимателни, когато купуват оцет, предупреждават от Агенцията по храните. Експертите припомнят, че истинският оцет е произведен от вино и не съдържа никакви допълнителни подобрители или консерванти. Заместителите и ментетата не се препоръчват от лекарите, защото част от съставките им са изключително вредни за здравето. Изкуствените средства за подкиселяване не се препоръчват и за туршии, защото ги развалят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай