Забавачка глътна 3 млн.

Запорираха сметките на община Варна заради борч

Забавачка глътна 3 млн. | StandartNews.com

Варна. Община Варна осъмна със запорирани сметки заради забавачка. Детската градина "Теменужка" е в реституиран имот на пъпа на града. Местната управа е задлъжняла с близо 2 млн. лева към собствениците. Половин милион от тях са адвокатските хонорари.

Преди това забавачката вече е глътнала един милион, от който 700 бона са прибрали адвокати. Пълно безхаберие на предишното управление на Кирил Йорданов е довело до критичната ситуация, твърди кметът Иван Портних. Така са изядени парите за една нова детска градина, категоричен е градският управник. Той недоумява защо предишният юридически екип не е обжалвал прекомерно високите хонорари и наеми. "Общината не само си плаща този масраф, но продължила да бъде без сключен договор със собственика на имота", обясни Портних

Сега градската управа вече е завела иск срещу раздутите адвокатски хонорари, както и за направените подобрения по сградата в размер на 900 000 лева. Общинарите се разбрали със собственика на имота за сключване на договор за наем за около 17 000 лева месечно.

Сагата със забавачката започва след реституцията на къщата, в която се намира. След няколко покупко-продажби тя става собственост на фирма "БГ Маркет", но децата остават в нея.

Частниците поискали през 2008 г. 370 000 лева наем. Сумата обаче набъбва на повече от 1 млн. лева заради адвокатските хонорари от 700 бона.

Общината не обжалва и плаща парите. Следва друго дело и искане от 2009 до 2012 г. за 964 000 лв. наем. Общината обаче е осъдена да плати близо милион повече - 1 920 000 лева. Към искания наем са прибавени баснословни адвокатски хонорари и съдебни разноски.

Така до момента "златната" забавачка струва на варненските данъкоплатци почти три милиона лева. Покрай сагата със забавачката градоначалникът припомни случая с прословутите варненски палми. Вместо за стотици хиляди левове сега цялата екзотика се съхранява на топло за 6200 лева през зимата, при това в същото хале.

Друг пример за прахосване на народни пари е сумата от 17 000 лева, която кметството е плащало досега за поддръжка на общинския сайт. "Намалихме тази сума близо четирикратно и вече даваме по 4500 лева годишно", уточни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай