Неделя,

За първи път: Празнуваме чистото небе

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

За първи път ще празнуваме чистото небе. Днес е Международен ден на чистия въздух за синьо небе (First International Day of Clean Air for blue skies). На 19 декември 2019 г., на своята 74-а сесия, Генералната асамблея на ООН прие резолюция за провеждане на Международен ден на чистия въздух за синьо небе, съобщи БГНЕС.

 

Резолюцията подчертава значението и спешната нужда от повишаване на обществената осведоменост на всички нива, за насърчаване и улесняване на действия за подобряване на качеството на въздуха.

Международният ден на чистия въздух за синьо небе ще се чества всяка година. Денят е отворен за инициативи от всички страни-членки на ООН, структурите в рамките на световната организация, международни и регионални организации и гражданското общество, за всички хора.

У нас замърсяването с фини прахови частици продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух. Въпреки че в последните години се наблюдава подобряване на качеството на въздуха на национално ниво и за постигане на определените от законодателството норми, все още трябва да бъде направено много, за да бъде постигнат необходимият резултат на територията на цялата страна, подчертават от МОСВ.

Основните причини за високите нива на фини прахови частици у нас са емисиите от битовото отопление през зимния сезон (масовото използване на въглища, брикети и дърва, както и на стари и неефективни горивни устройства) и автомобилният транспорт (остарял и недобре поддържан автомобилен парк).

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички