За какво да внимавате, когато вземате автомобил под наем?

Наемането на рент-а-кар е удобно и експресно решение, но е необходима малко наблюдателност, за да няма стрес и негативни преживявания

За какво да внимавате, когато вземате автомобил под наем? | StandartNews.com
  • Наемането на рент-а-кар автомобил е удобно и експресно решение за вашата почивка, но запознати ли сте с “подводните камъни” при този процес?

В тази статия ще разгледаме 8 полезни съвета, които да следвате, когато взимате автомобил под наем в България. Често е необходима малко наблюдателност, за да мине вашето пътуване без стрес и негативни преживявания.

1. Оглеждайте автомобила за драскотини

Дайте си нужното време да обиколите колата и да я огледате внимателно, както отвън, така и отвътре. Ако евентуално откриете щети по автомобила, погрижете се да уведомите агента, за да бъде отбелязана щетата в документите ви, преди да сте потеглили. Препоръчително е също да направите снимки на автомобила при наемане, които да ви служат като доказателство за състоянието при наемане.

2. Проверете валидността на документите си

Ако нямате валидна лична карта/паспорт, шофьорска книжка или липсва контролния талон, всяка една рент-а-кар компания ще бъде принудена анулира вашата резервация или ще ви помоли да посочите друг шофьор с валидни документи.

3. Проверете валидността на дебитната/кредитната ви карта

При наемането на автомобила, наемателят е длъжен да остави депозит с дебитна или кредитна карта (Visa или Mastercard), издадена на негово име. Банковата карта трябва да е с валидност минимум до края на наема. Депозитът е със срок на валидност от 25 дни след началото на наема. Ако наема е с продължителност над 25 дни, клиента трябва да посети най-близкия офис на фирмата преди 25-тия ден, за да остави нов депозит за автомобила.

4. Проверете политиката за гориво

Автомобилът се предоставя с пълен резервоар и по условия на договора трябва да бъде върнат с пълен резервоар. При връщане на автомобила с непълен резервоар, клиентът заплаща такса за липсващото гориво. Електромобилите се предоставят със заряд от 80% до 90%. При връщане на електромобил със заряд на батерията под 80%, клиентът заплаща липсващата електроенергия. Затова е препоръчително да се оглеждате за бензиностанции предварително при вземане на колата, за да може да заредите бързо при връщане.

5. В същия офис ли ще върнете наетия автомобил?

Ако обмисляте да наемете кола от София и да я върнете във Варна, то не трябва да забравяте, че компанията ще ви начисли такса за еднопосочен наем. Това се налага, понеже автомобилът след това трябва да бъде върнат обратно в София, което е свързано с допълнителни разходи за фирмата.

6. От млад шофьор ли ще се кара колата?

Повечето компании за коли под наем изискват шофьора да има навършени поне 21 години и минимум 1 година стаж като шофьор. А при резервация на луксозен клас автомобили често изискване е шофьора да има навършени 23 или 25 години.

7. В работно време ли ще посетите офиса?

Обичайното работно време на рент-а-кар офисите е от 09:00 до 19:00ч, освен на офисите в летищата, които работят денонощно. Имайте предвид, че при получаване или връщане на автомобил в извънработно време се начислява допълнителна такса.

8. Обмисляте ли излизате в чужбина?

Наеми извън страната са възможни при предварителна заявка и одобрение до съседни на България страни (Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и европейската част на Турция). Не трябва да забравяте, че се начислява административна такса в зависимост от наетия клас автомобил. Посочената административна такса е при посещение на една от изброените страни. За всяка следваща страна, клиентът заплаща допълнителна такса в размер 50% от таксата за първата страна.

Бонус съвети: какво е забранено да правите с наетия автомобил?

  • Пушене в автомобила
  • Преотдаване автомобил под наем на трети лица
  • Управляване под въздействие на алкохол или упойващи вещества
  • Самостоятелен ремонт
  • Вземане на участие в състезания
  • Теглене на друго МПС или ремарке
  • Ползване за обучаване на неопитни шофьори
  • Неспазване на заводски спецификации по товароподемност и/или брой пътници
  • Предаване на автомобила на трети лица, непосочени в договора за наем
  • Управление на автомобила извън пътната настилка и по офроуд пътища
  • Превоз на животни
  • Използване за търговски цели, осъществяване на платен превоз на хора, стоки и други

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай