„Южен поток" дари скулптура на Скобелев

„Южен поток" дари скулптура на Скобелев | StandartNews.com

Плевен. Бронзова фигура на ген. Михаил Скобелев в цял ръст дари на Панорамата в Плевен „Южен поток България". Статуята на легендарния руски военачалник е висока 2,40 м. и е реплика на известната та творба на Ангел Спасов, изработена през 1946 г.

 

Дарението е с неизмерима стойност и е от сърце, отбеляза Игор Йолкин, един от двамата изпълнителни директори на газовата компания. То е израз на почит към героизма на руските воини, дали живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. Това е и част от политиката на дружеството за подпомагане на общините, през чиято територия минава трасето на газопровода.„Вървим по график", лаконичен бе Йолкин в коментара си за отражението на събитията в Украйна върху изграждането на „Южен поток".

 

Паметникът на Скобелев е поставен на централно място във фоайето на панорамата „Плевенска епопея". Народната памет у нас пази жив образа на генерала, чиито монумент е бил разрушев в родината му след революцията, отбеляза шефът на военно-историческия музей Милко Аспарухов. Фигурата ще стои на метри от кървавия редут „Кованлък", превзет под командването на Скобелев.

 

Венци и цветя бяха положени пред вечния огън на мавзолея „Св. Георги Победоносец". Отслужена бе панихида в знак на почит към хилядите войни, дали живото си в сраженията. В града започнаха Дни на руската литература и култура. Ще бъде открита изложба на книги от руски автори от Подмосковието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай