Юпитер и Сатурн се сливат за начало на зимата

Те застават една зад друга на 21 декември

Юпитер и Сатурн се сливат за начало на зимата | StandartNews.com

Зимата започва с целувка на Юпитер и Сатурн, когато двете най-големи планети застават една зад друга на 21 декември. Дългоочакваното от астрономи и астролози събитие може да се наблюдава и от нашата страна и ще бъде видимо с невъоръжено око вечерта на 21 декември след 18,15 ч софийско време 

Подобна небесна целувка между Юпитер и Сатурн се случва веднъж на около 19 и половина години. За астролозите тя е важен вододел, като повечето от тях приемат, че сега с нея започва и дългоочакваната ера на Водолея.

В момента Слънцето е в непризнатото от голяма част от астролозите съзвездие Змиеносец, което би трябвало да си е самостоятелна зодия.

Тази година Слънцето навлезе от Скорпион в Змиеносец на 29 ноември в 18 ч и ще се отправи в съзвездие Стрелец на 18 декември точно 2 часа след полунощ софийско време. На 21 декември Слънцето е вече в Стрелец и ще бъде на максимално отдалечаване от небесния екватор в 12,02 ч българско време.

В деня на зимното слънцестоене, гледан от София, Юпитер ще бъде само на 06 минути и 14 секунди южно от Сатурн. Явлението ще се случи в съзвездието Козирог, близо до границата му със Стрелец.

Вечерта на 21 декември двете планети ще могат да се наблюдават заедно в окуляра на телескоп с голямо увеличение (400 или повече пъти)

Това е най-късият ден в годината, траещ само 9 часа, 2 минути и 18 секунди за географската ширина на София. След това денят започва да се увеличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай