ЮНЕСКО призна чипровските ни килими

ЮНЕСКО призна чипровските ни килими | StandartNews.com

Градът ликува, майстори и фирми правят уникалните пъстри постелки

ЮНЕСКО призна чипровските ни килими. Междуправителственият комитет на световната организация за опазване на нематериалното културно наследство единодушно вписа в Световната представителна листа предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими".

Решението бе взето вчера в Париж. Това е третият български елемент, който получава място в Световната листа след Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009).

И до днес тъкачките в Чипровци работят на вертикален стан, което се приема за древна форма на техника. Младите хора в града се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи.

Чипровските килими са част от кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Преди две години тя имаше за цел да отсее културните паметници и обичаи, които да станат част от световното богатство на ЮНЕСКО. Тогава чипровските килими стигнаха до финала в раздела "Нематериални културни богатства", но куклите от шума на децата от Куртово Конаре станаха номер 1.

"Включването на чипровските килими в списъка на ЮНЕСКО за световното културно-историческо наследство се посрещна от населението на града с емоционална възбуда и удовлетворение. Най-после нашето духовно наследство е признато по достойнство", коментира кметът на Чипровци Анатолий Първанов. Той допълни, че е изключително доволен, тъй като знае какъв интелектуален труд е изработването на чипровския килим. "Малко съм и натъжен, защото има опасност да загубим този занаят. В момента го практикуват само възрастни тъкачки, младите последователи са малко. През последните години обаче и две фирми започнаха да го произвеждат", каза още Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай