Йовчев: И аз съм клиент на ПИБ, няма да си тегля парите (ОБНОВЕНА)

Йовчев: И аз съм клиент на ПИБ, няма да си тегля парите (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

София. "Вижте, аз съм клиент на Първа инвестиционна банка. Аз не съм си теглил парите и не възнамерявам да го правя. Абсолютно категорично го заявявам". Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев, който отговори на жуналистически въпроси в парламента относно сигурността на банковата система у нас.

Разклащането на банки е тежко престъпление, МВР разследва организирана атака срещу банковата сигурност в страната и ще има наказани, категоричен бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи. 

Ето пълния текст:

- Г-н Йовчев, имате ли впечатление, че някой се опитва да разклати банковата система?

- Определено имаме установени опити, злонамерени, целенасочени, да се дестабилизира банковата система. И от вчера се провежда разследване в тази посока. Искам да заявя, че това е изключително тежко престъпление и хората, които в момента са ангажирани с такава дейност ще понесат тежка отговорност.

- Кои са те?

- Нека в момента да не назоваваме имена. Вървим в тази посока, тече разследване. Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани такива sms-и, които да обезпокоят хората, включително и масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка.

- Кой има интерес от това?

- Искам да ви кажа, че от проведените разговори вчера и днес, включително, финансовата система на страната е стабилна. Няма никакви притеснения и никакви причини, за да има опасения в хората. Включително, ако щете, че и в момента и оценката отвън е много добра - видяхте на какъв процент успяхме, г-н Чобанов се справи, на 3% успя да договори дълга. Второ, искам да ви кажа, че държавата разполага и с ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. И трето - имаме абсолютна решителност в тази посока, че ще проведем разследванията до край и тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото.

- Кой има интерес от това?

- Нека в момента да не говорим. Говорене в тази посока - кой има интерес и кой го прави - би могло само да създаде допълнително напрежение в системата. Ние ще си свършим работата.

- Имате ли наблюдения за целенасочена атака и срещу първата банка, която вече е под надзор?

- Нямам такива наблюдения, че там е имало такава целенасочена атака, която да е целяла дестабилизиране на банката.

- Как ще коментирате, вчера сутринта по Нова телевизия г-н Антон Кутев каза, че се правят опити да се клати и друга банка?

- Не мога да ви кажа, не съм го слушал какво е казал, нито в какъв контекст. Мисля, че в момента всички трябва да са изключително внимателни в говоренето си. Защото това е една система, с която не бива да се играе. Още веднъж искам да изразя готовността - ние разговаряхме с главния прокурор - ще има изключително решителни действия, спрямо тези, които се опитват да клатят системата.

- Кога да очакваме резултати от разследването?

- Зависи от това колко бързо ще бъде проведено разследването, но резултати ще има.

- Има ли подозрения срещу Гриша Ганчев за атаката?

- Нека в момента не коментираме.

- Какво ще предприемете?

- Вижте, искам да ви кажа, че банката е стабилна, всички банки са стабилни в момента, нямат проблем с ликвидността, както има и достатъчно ресурси и инструменти държавата да въздейства срещу всяка една злонамерена атака. Да, такава атака има. Не мога да квалифицирам точно какво ще е обвинението, но това е тежко престъпление. Води се разследване и от прокуратурата.

- Какво означава целенасочена атака?

- Това означава, че тя е целенасочена и цели да създаде паника сред населението и да предизвика в момента атака срещу банката, която да доведе до нейното дестабилизиране.

- Икономически или политически са причините?

- Не бих се наел да коментирам в този момент.

- В момента сте и.д. премиер, какво ще предприемете в следващите няколко часа?

- Това което предприехме от вчера - провели сме консултации и разговори с главния прокурор, президента, както и с представители на банката и на БНБ. Тази сутрин с министъра на финансите, както и с председателя на ДАНС. В резултат от тях се затвърждава моето убеждение, че банковата система е стабилна, не само това - тя е по-стабилна от повечето, които са в ЕС. Има достатъчно механизми и ресурси и се демонстрира решително да се действа в тази посока - не само да се гарантира стабилност, но и да се търси отговорност от тези, които си позволяват да действат по този начин.

- Може ли да очакваме арести в рамките на деня?

- Не бих се ангажирал с такъв коментар.

- В крайна сметка може ли хората да са спокойни и да се отръскат от паниката, която ги нареди на опашките? Вие, ако Вашите пари бяха там, щяхте ли да ги оставите?

- Ето, отговарям ви веднага на въпроса, (вади карта на ПИБ от портфейла си), вижте, аз съм клиент на Първа инвестиционна банка. Аз не съм си теглил парите и не възнамерявам да го правя. Абсолютно категорично го заявявам. Не става въпрос за огромни средства, но са съизмерими с моята заплата. Това мога да кажа по този въпрос.

- Срещу конкретна личност ли е разследването?

- Все още не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай