Йовчев: Държавата действа от първия момент

Йовчев: Държавата действа от първия момент | StandartNews.com

Варна. „От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнена Варна.

По думите му в момента няма пряка заплаха за хората в Аспарухово.

„През цялата нощ в района е имало дежурни, които са следели за покачването на водите и е имало готовност при необходимост да бъде стартирана евакуация. Извършена е повторна проверка на автомобилите, които са били завлечени от приливната вълна, в ниската част на квартала", обясни министърът.

Анализ на причините

Според вътрешния министър приливната вълна е дошла от прелял водосток, където се събират водите от дъждовете.

„За кратко време е паднало голямо количество дъжд. Тепърва експертите трябва да си кажат мнението на какво се дължи това, че сме стигнали до такива трагични последици във Варна. Искам да ви кажа следното, че от това, което получих като информация как е действал кризисния щаб, какво е направено, минута по минута, че още от първия момент това, което е трябвало да бъде направено е направено. Така че оттук нататък всякакви спекулации, мисля че трябва да ги спрем", допълни още Цветлин Йовчев.

Държавата ще отпусне пари

Има разпореждане кризисния щаб към областния управител да започне да прави оценка на щетите, въз основа на които ще се прецени как да бъдат подпомогнати хората.

„Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии", каза още Йовчев, но допълни, че това зависи и от факта, колко бързо местната администрация ще си свърши работата.

В търсене на отговорността

В същото време Йовчев отправи обвинения към кмета на Варна Иван Портних, който твърди, че не е успял снощи да се свърже с представители на централната власт:

„Аз съм изненадан. Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Това е безобразно поведение. В този момент, когато кметът е трябвало да бъде в щаба в общината, той не знам къде е бил. Работа е на общината и на кмета да реагират на първо място при такава ситуация. Не е негова работа да гази в калта. Който се опитва да прави политика в един такъв момент, това е мародерство. И ще се убедите, че това не съм аз", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай