Йосиф идва от САЩ, Симеон с травма

Калиник на легло със сърдечна криза

Йосиф идва от САЩ, Симеон с травма  | StandartNews.com

Каква е тази паника, какви са тези притеснения, че ме няма? Това каза пред "Стандарт" Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф. Той беше един от отсъстващите митрополити при оспорвания избор на дядо Кирил за временен наместник на Светия синод.

"Имах си причини да не дойда, погребението на патриарх Максим беше достолепно и без мене. Следващата седмица пристигам. Каквото имам да кажа, ще го кажа по време на заседанията на Светия синод", заяви още владиката.

Той потвърди, че Западно и Средноевропейският митрополит Симеон е с тежка травма на ръката и е в болница във Финикс, Аризона, където 87-годишният владика прекарва по-голямата част от времето си.

"В инвалидна количка е, предстоят му сложни процедури. Под въпрос е дали ще може да участва в Събора за избор на патриарх", предположи още дядо Йосиф.

Сърдечен пристъп повали на легло врачанския владика Калиник. Дядото не излиза от митрополитския си дом. Според траянополския епископ Киприян архиереят има издаден болничен лист и е в отпуск.

Владиката има сърдечни проблеми отдавна, но в понеделник те се изострили. Не е изключено състоянието му да е резултат от скандалите, които тресат Светия синод след кончината на патриарх Максим. Дядо Калиник не приема никого и отказва да коментира църковните въпроси, защото не се чувства добре, поясни епископът. По тази причина Калиник няма да пътува за София днес.

От надпреварата за нов патриарх официално във вторник се отказа сливенският митрополит Йоаникий. В специално обръщение той посочи две причини своята "библейска възраст" - 75 г. И обет, даден към Сливенската епархия, че ще завърши жизнения си път като неин митрополит.

Йоаникий твърди, че е завел писмено своя отвод в Светия синод още на 6-ти ноември. Направил го е не само за патриаршеския избор, но и за наместник-председател на синода. Не е ясно, защо тогава се е съгласил да бъде включен в списъка за тайното гласуване на 10-ти ноември, когато получи 4 гласа от присъствалите 12 митрополити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай