Йоан зарязва флейтата заради Бога

Йоан зарязва флейтата заради Бога | StandartNews.com

След серия скандали Светият синод бе принуден да повтори вота за избор на Варненски митрополит. Нещо, което се случва за пръв път от десетилетия. Така при повторния избор на 15 декември избирателите дадоха своите гласове за Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийска митрополия и Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопската епархия. Резултатът бе посрещнат с радост и във двете епархии което също е прецедент.А също и факта, че и двамата кандидати за поста на покойния дядо Кирил са се готвили като младежи за съвсем друго поприще. В неделя един от двамата трябва да бъде определен от Светия синод за новия владика на морската ни столица.

"Ще приема решението, каквото и да е то", коментира пред "Стандарт" епископ Йоан избора си за кандидат за Варненски митрополит. Светското му име е Иво Маринов. Роден е в Ямбол на 13 февруари 1969 г., завършил е музикална паралелка и родителите му са го виждали в мечтите си като световноизвестен флейтист. Но още като ученик Иво отваря сърцето си за църковната музика. Решителна в живота му е срещата през 1991 г. с игумена на Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" отец Назарий. Старецът е харизматична фигура и запалва у младия семинарист желанието за монашески подвиг. Йоан става послушник през 1995 г. в Кокалянския манастир, но е подстриган за монах чак през 1998 г., след като завършва висшето си богословско образование, както е обещал на родителите си. През 1999 г. специализира в Московската духовна академия и защитава докторска дисертация, след което е назначен за протосингел на Софийска митрополия. Като такъв през 2004 г., когато църквата си върна храмовете от разколниците, той е сред първите, които превземат барикадираните църкви. През 2007 г. е хиротонисан за епископ и е назначен за викарий на българския патриарх Максим в качеството му на софийски митрополит. Поема поста и титлата Знеполски от дядо Николай, който става владика на Пловдив. Като такъв дядо Йоан се опитва да вдъхне живот на десетките изоставени манастири в епархията. Или поне да ги спаси от окончателна разруха.

Особено популярен епископът стана по време на земетресението в Перник през миналата година. Тогава по цели дни и нощи служеше литургии и успокояваше хората. "Защо ударът от 5,8 по Рихтер все пак нанесе по-малко поражения, отколкото в Италия по същото време? Защото в деня, когато разтресе - на 22 май, православието чества св. мъченик Василиск - най-големия укротител на земетръси!". А след като нареди на свещениците от епархията повсеместно да започнат молебени за утихване на земята от трус и проливни дъждове, поведе строители да оглеждат заедно къде има напукани сгради на църкви.

Дядо Йоан същевременно е широко скроен и общителен човек. Не се натиска да застане пред камерите, но и не бяга от журналистите, ако го потърсят по конкретна тема. Известен е и с чувството си за хумор и самоирония. Сам се шегува с наднорменото си тегло. Когато събратята му го подкачат на темата, той си има дежурен отговор: "Поставил съм си задача да намаля киловатите и се боря с килограмите, доколкото мога." И си признава, че много обича сладко, но категорично го е спрял и заменил с плодове."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай