Язовир Смолница прелива към язовир Козлодуйци

Язовир Смолница прелива към язовир Козлодуйци | StandartNews.com

Язовир Смолница прелива вследствие на падналите валежи през последното денонощие. Това съобщи Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, цитиран от Дарик.

"Най-критичният случай е в област Добричка, където язовир Смолница има пробойна на стената и от там водата прелива към язовир "Козлодуйци" и стига до местността Плачи дол. За съжаление и двата язовира са класифицирани като язовири в предаварийно състояние", обясни той.

Екоминистерството е изпратило предупреждение по въпроса до областния управител на Добрич и до кметовете на долулежащите общини да вземат всички мерки заедно с Гражданска защита, включително, ако евентуално се наложи, и евакуация на населението.

Язовирите "Дибич", "Маломир", "Станянци", "Янково", "Александрово", "Кълново" и "Елешниц" също преливат. В община Балчик язовир "Македонка" е достигнал до критичното си ниво и е възможно и той да прелее, каза още Асен Личев.

Очаква се рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо. Там има вероятност за локални наводнения.

Местните власти са предупредени за контролното изпускане на язовирите и преливането им. Най-голямо повишение и най-рискови са река Янтра, която се е покачила от вчера с 302 сантиметра, река Джулюница - с 320 сантиметра, а в черноморския басейн най-рискове е река Камчия при село Гроздьово, която се е повишила със 134 сантиметра, каза Личев.

Около 100 литра на кв. м за два-три часа са паднали в района на Варна. Общото генерирано водно количество е било около 4 млн. куб. м. "Откъде може да изтече това количество вода, след като самото застрояване създава един изкуствен бараж на естественото му оттичане на морето. Това определено е от нехайството в България да няма вече издържани и отговарящо на нормите застрояване на населените места. Това се превръща в системен проблем", каза още експертът от екоминистерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай