Откритие! Уникално въздействие на доматите

Действат срещу сгъстяването на кръвта

Откритие! Уникално въздействие на доматите | StandartNews.com

Епидемията от коронавирус, която бушува по света вече втора поредна година, е причина повечето хора, които са се заразили да страдат от сгъстяване на кръвта.

При някои от тях съществува повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на това страдание – те помагат за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбози. До това заключение стигат шотландски изследователи, пише БГНЕС.

Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците.

Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди.Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.

"След две минути варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава. Така най-голямо е количеството му в доматеното пюре - до 1500 милиграма на килограм", обяснява диетологът Оксана Видря в интервю за "161.ru".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай