Яйца за изложба

Яйца за изложба | StandartNews.com

В декорацията са закодират пожелания за здраве и късмет

Направете ги уникални с копринена вратовръзка и старата си рокля

Всяко шарено яйце символизира Възкресението, живота и любовта. Според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие. Не е необходимо да сте художник, за да изографисате писани яйца. А ако искате да разчупите традициите, може и да го направите нестандартно и уникално. Трябва само да извадите от гардероба стара копринена вратовръзка. За да станат по-интересни вашите яйца, изберете цветна материя. Изрежете парче, с което лесно може да обгърнете яйцето. Опаковайте го равномерно в парчето плат. Стегнете добре плата около яйцето с помощта на конец. Подредете опакованите яйца в тенджера и ги покрийте с вода. След това добавете 1/4 чаша оцет. Сварете за около 20 минути. Свалете от котлона, поставете ги в гевгир или върху хавлиена кърпа, за да изсъхнат. Излъскайте с памуче, напоено с олио.

С дантела

Извадете от скрина стара дантелена блуза или рокля. Изрежете парче, обвийте яйцето с дантелата и я стегнете добре около него, след което го потопете в боята. Чак след като го извадите и то изсъхне, махнете дантелата. Ако искате, може да обвиете цялото яйце с дантелата, а може и да обвиете дантелата само в средата на яйцето. Тази техника за декорация на яйца става много красива и нежна.

Ако искате, може да боядисате и кухи яйца. Тогава капнете в купичка с вода различни цветове лак за нокти. С клечка за зъби или игла се правят форми на повърхността на водата, после яйцето се потапя максимално надолу под водата.

Мраморни

Яйцето може да придобие и мраморна окраска. Трябват ви люспи стар лук и чорапогащник. Нарязвате люспите на тънки лентички, разпределяте ги върху чорапогащник, увивате яйцето с него и завързвате в ластик. Варите го и готово.

Старите майстори разкриват и друга техника. Капнете в боята за яйца 2-3 лъжици олио. Когато свареното яйце се потопи, част от олиото не позволява на боята да полепне и яйцето става на петна.

Може да рисувате с восък от свещ върху горещо яйце. След това се потапя в боята, а рисунката остава.

Детелини

Върху сварено яйце може да поставите листенце от магданоз или детелинка, след което се увива в чорап и се потапя в боята. Като се извади, оставя се да се отцеди и се маха чорапът.

Великденските ви яйца ще бъдат интересно декорирани, ако използвате пукащо фолио. Намажете го с боя и овалете яйцето в него. Трябва да оставите получилите се точки да изсъхнат. След това можете да повторите, но с друг цвят боя.

С желатин

Великденските яйца се боядисват ефектно и с желатин. Разтваряте го на водна баня, след което свареното яйце се потапя. След като изсъхне, с четка и бои (за предпочитане е да са по-гъсти), рисуваме върху него. Ефектът е, че боите се разливат по желатиновото покритие на яйцето, от което се получава блестящ и пъстър ефект.

Друг вариант за използване на желатина е да потопите в него вече боядисано, добре изсъхнало яйце. То трябва да престои в желатина 2-5 минути, след което го вадите и оставяте да изсъхне добре. Така яйцето ще придобие един красив гланц и блясък.

В салфетки

Много красива и вече изпитана е техниката за боядисване "декупаж". За нея задължително е яйцата да са бели. Нужни са ви цветни салфетки, един леко разбит белтък, четка и ножица. Техниката е изключително проста. Взема се салфетка, от нея се отлепя само горният цветен слой и в средата й се поставя подсушено и изстинало яйце. Салфетката се събира така, че да го обвие цялото. Излишните краища се изрязват с ножица. Яйцето със салфетката се намазва с белтък, за да се залепи. Оставя се върху хартия за печене, докато изсъхне напълно. Същинският декупаж е с изрязани мотиви от салфетката. Те се залепват един по един върху яйцето, намазано с белтък, което след това се оставя да изсъхне върху хартия за печене. Техниката може да се приложи и върху вече боядисани яйца.

Омбре

Ластичетата за коса също помагат. Увиваме няколко около сварените яйца и ги поставяме последователно в различни бои, използвайки ластиците като граница на цветовете.

Така добре познатата от фризьорските салони мода "омбре" също може да се приложи и при великденските яйца. Разтваряте обикновена боя за яйца в дълбок съд, като добавяте и 1 супена лъжица оцет. Започнете с по-малко разтвор, в който потапяте долната част на яйцето. За да получите желания омбре ефект, добавяйте още вода към боята. По този начин тя се разрежда и става по-бледа, което ще доведе до желания резултат. Повтаряйте техниката, докато оцветите цялото яйце.

Увийте яйцата с разноцветни конци. Те се превръщат в истинско произведение на изкуството, ако ги облепите със семена на боб, леща, ориз и макарони звездички. Ще ви трябва лепило, търпение и голяма доза творчество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай